Universitatea de Arte, fabrică de artişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii cu înclinaţii artistice pot studia Fotografia, Grafica, Sculptura, Moda la Universitatea de Arte din Bucureşti. Pe lângă talent şi pasiune, e nevoie şi de multă muncă pentru a fi un artist bun. Tinerii trebuie să cunoască foarte bine istoria artei.  

Universitatea Naţională de Arte nu este o universitate oarecare, este o fabrică de artişti. Prin mâna profesorului Aurel Vlad, decan al facultăţii de Arte Plastice, au trecut mai multe generaţii de talente. „Sunt şi eu absolvent al acestei facultăţi şi profesor de sculptură din ’90. Sunt sculptor şi predau cu aceeaşi pasiune cu care merg la atelier.

Aici fac o lucrare şi când o termin îmi dăruieşte o bucurie interioară, la studenţi e la fel. Când reuşesc să le dăruiesc lumină în întunecimea lor, mă simt recompensat şi le fac pe amândouă cu aceeaşi plăcere“.

Artistul Aurel Vlad susţine tinerele talente şi îşi aduce aminte cu drag de studenţie: „Acum nu se lucrează cu încrâncenarea cu care noi trebuia să lucrăm şi cred că e mai bine aşa. Din cauza încrâncenării pierdeam mult, această uşurinţă de azi de adaptare, de înţelegere, de mobilitate, îi ajută mult pe studenţi“.

Talentul nu are vârstă

Talentul şi pasiunea stau la baza carierei pe care studenţii o pot clădi la Universitatea de Arte, iar asta nu ţine cont de vârstă: „Sunt trei tipuri de studenţi care vin aici: cei care au talent, l-au descoperit, au făcut şi licee de artă şi ştiu că asta vor să facă în viaţă sau cei care sunt împinşi, îndrumaţi de cineva şi dacă nu le place, nu ajung să profeseze, îşi câştigă existenţa din altceva.“

Ultima categorie este formată din cei pentru care arta este un hobby: „Ei fac asta doar pentru sufletul lor, majoritatea trecuţi de 50 de ani, care şi-au rezolvat problemele şi urmează facultatea aceasta ca o bucurie personală, sunt foarte dedicaţi şi studiază într-un ritm serios, câteodată mai serios decât tinerii“ povesteşte profesorul de sculptură.

Moda este căutată în România

Deşi există părerea preconcepută că artiştii îşi câştigă greu existenţa în România, absolvenţii au o gamă largă de opţiuni. „Cunosc facultatea asta din ’75, atunci erau alte preferinţe. Graficienii sunt foarte căutaţi în prezent, mai ales acum cu industria asta a calculatoarelor.

A fost de asemenea un val şi în publicitate, cei cu imaginaţie şi creativitate au găsit de lucru. Îi învăţăm cum să ajungă la creaţie, cum să se descopere pe ei însăşi, le dăm o meserie şi asta e cel mai important lucru.“ spune sculptorul. Pe lângă publicitate, design-ul şi moda au luat un avânt incontestabil.

Pasiunea profesorilor se transmite şi elevilor, un elev talentat şi dăruit nu poate exista fără un profesor pe măsură, care să îl formeze. Unul dintre aceşti tineri pentru care profesorul Aurel Vlad a servit drept model este Mircea Vaida.

Fost student la Sculptură, actual masterand tot la Sculptură, anul II, Mircea este un caracter visător, motiv pentru care a şi ales această facultate: „Îmi place povestea, îmi place frumosul, îmi place partea creativă a omului, iar această facultate mi-a putut oferi toate aceste aspecte, pentru a le descoperi cu adevărat şi a le putea înţelege mai bine.

Am şi o înclinaţie în acest domeniu pe care, de când am conştientizat-o, nu m-am oprit în a o cultiva. Am inceput cu studiile în artă în clasa aV-a“, povesteşte tânărul. Deşi a experimentat şi alte specializări din cadrul secţiei de arte plastice, s-a simţit cel mai atras de sculptură: „Toate au misterul lor, însă sculptura rămâne pentru mine modul în care mă pot exprima cel mai bine şi, în definitiv, asta contează, să poţi să-ţi eliberezi creativitatea cât mai bine din colivia umană. Sculptura are şi formă şi culoare, are şi un interior şi un spaţiu în care se desfăşoară. E foarte apropiată  de aspectul uman.“

„Avem nevoie de artă“

De dimineaţă până seara stă în atelier, acolo ideile prind viaţă, chiar dacă există şi zile mai puţin productive: „ Aici e locul în care ideile te caută şi în care găsesc frumosul, ori în munca colegilor, ori în munca mea“, adaugă Mircea. Dar ştie că totul se merită şi că dacă ar fi să o ia de la capăt, ar face la fel pentru că facultatea are multe beneficii.

„Dacă ştii că personalitatea ta e compatibilă cu acest drum al creativităţii şi ai aptitudini în acest domeniu, merită să porneşti la drum“, spune studentul . Împlinirea tânărului artist există şi pentru că a ajuns într-un loc unde puţini ajung: „Ajungi să te cunoşti pe tine, să înţelegi misterul frumosului şi să reuşeşti poate să îi faci şi pe cei de lângă tine să simtă unul dintre cele mai importante aspecte: avem nevoie de artă.“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite