Universitarii fac slalom între stat şi privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorii susţin că acceptă profesori care predau  la mai multe universităţi din cauza lipsei de valori academice. Legea dublării salariilor dascălilor a readus în discuţie normele didactice pe care le au profesorii universitari.

Mulţi dintre profesorii universitari ţin cursuri la mai mult de trei universităţi, de stat sau particulare, iar sumele încasate  de ei depăseşc zece mii de lei . Campioni la predat în mai multe locuri sunt parlamentarii-profesori, care merg să ţină cursuri în instituţii de învăţământ situate în oraşe diferite. Rectorii universităţilor care angajează astfel de dascăli susţin că în piaţă nu sunt suficienţi profesori şi conferenţiari care să poată susţine un curs.

Legea prevede o singură normă

Fostul ministru al Educaţiei Mircea Miclea susţine că, în 2005, 17% din cadrele didactice universitare aveau cursuri la mai multe universităţi. Miclea spune că soluţia pentru a nu mai exista profesori care să predea la mai multe universităţi este limitarea, prin lege, a numărului de norme: “Acum, legea e inflexibilă. Ar trebui luată o decizie a limitării numărului de norme la una singură. Astfel s-ar pune accent pe cercetare”.

Acesta mai adaugă că, în străinătate, universităţile caută dascăli care să şi profeseze în domeniile în care predau. De exemplu, profesorii de drept din Olanda  sunt  recrutaţi de la barou, dintre  avocaţii de renume. În Marea Britanie, universităţile fac diferenţa între cercetare şi predare, iar profesorii predau la o singură universitate. 

“În prezent, autonomia universitară din România îţi dă dreptul să predai în mai multe locuri. Iar contractul de muncă dintre tine şi universitate ţine şi de legislaţia muncii, care îţi dă anumite drepturi”, mai spune Mircea Miclea, care are o singură normă didactică la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Depăşeşti norma, eşti plătit cu ora

Există şi instituţii de învăţământ superior unde profesorii sunt obligaţi prin contract să predea doar acolo. De exemplu, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, contractul de muncă al dascălilor prevede că au dreptul la o singură normă, iar  în funcţie de gradul didactic, aceştia trebuie să predea un anumit număr de ore pe săptămână.

“Tot ce depăşeşte norma didactică e plătit la oră. Am făcut acest sistem tocmai pentru a descuraja profesorii să mai predea la alte universităţi. Noi avem 30% finanţare de bază, iar restul banilor îi obţinem din proiecte de cercetare”, spune  rectorul Ecaterina Andronescu.

Aceasta adaugă că ar trebui schimbat statutul personalului didactic astfel încât decizia predării în mai multe locuri să fie lăsată universităţilor. “O lege general valabilă e foarte greu de aplicat, dar fiecare universitate îşi poate reglementa norma didactică”, mai spune Andronescu.

Particularele caută profesori cu renume

Rectorul Universităţii „Dimitrie Cantemir”, Corina Dumitrescu, arată că lipsa profesorilor îi determină pe rectori că accepte dascăli care predau în mai multe locuri. “Un profesor se pregăteşte în ani de zile, iar eu vreau să mă asigur că discursul e impecabil”, spune rectorul Corina Dumitrescu. Aceasta mai adaugă că mobilitatea profesorilor de la o universitate la alta va continua încă trei-patru ani, din cauza lipsei de dascăli pregătiţi din piaţă.

“La nivel european există prea puţine valori academice şi de aceea profesorii trebuie să circule. La început, când au apărut universităţile la noi, eram nevoiţi să aducem profesori de la Paris”, mai spune Corina Dumitrescu.

Ministerul invocă autonomia universitară

Ministerul Educaţiei susţine că nu poate limita numărul de universităţi în care un profesor poate preda pentru că acest lucru ar însemna imixtiune în autonomia universitară şi încălcarea dreptului la muncă. “Un alt motiv este că  «legarea de glie» e o metodă pe care nu o pot stabili decât universităţile.

Doar ele pot decide dacă au sau vor să aibă o politică de fidelizare a cadrelor didactice. În plus, în Statutul cadrului didactic, norma didactică săptămânală în învăţământul superior se cuantifică în ore convenţionale.

Aceasta normă este de cel mult 16 ore săptămânal, reprezentând activităţi prevăzute în statut. Profesorii universitari pot susţine un curs în mai multe locuri, dar în limita acelei norme de 16 ore”, precizează Daniel Tomoni, consilier de comunicare de la Ministerul Educaţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite