Universitarii cer pensii de 80% din ultimul salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Sindicală "Alma Mater" a realizat, recent, "Radiografia sistemului de învăţământ superior din România". "Se apropie 1 iunie, data la care trebuie să evaluăm acordul încheiat în

Federaţia Sindicală "Alma Mater" a realizat, recent, "Radiografia sistemului de învăţământ superior din România". "Se apropie 1 iunie, data la care trebuie să evaluăm acordul încheiat în toamna anului trecut cu guvernanţii şi am găsit de cuviinţă să punem pe hârtie problemele învăţământului superior care nu şi-au găsit încă rezolvarea", a declarat Răzvan Bobulescu, preşedintele "Alma Mater".
"Pensiile mici care se acordă personalului înalt calificat din învăţământul superior nu sunt un argument pentru pensionarea la vârsta de 65 de ani. Propunem ca pensia acestora să reprezinte 80% din ultimul salariu", se precizează la punctul 6 al documentului. Propunerea de modificare a Legii pensiilor, în favoarea profesorilor şi conferenţiarilor universitari, aparţine unor profesori de la Facultatea de Matematică a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Vasile Cruceanu şi Gheorghe Bantaş. "Autorii acestei propuneri au ieşit, între timp, la pensie, dar în 2004, când s-a discutat prima dată această chestiune, ideii lor i s-au raliat şi alte cadre didactice de la Universitatea
Gh. Asachi
din Iaşi sau de la Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti. S-a discutat atunci şi cu deputaţi de Iaşi şi propunerea a fost depusă la Camera Deputaţilor. Nu ştiu însă în ce stadiu se mai află", spune Constantin Amihăiesei, preşedintele sindicatului de la universitatea ieşeană "Al. I. Cuza". "Nu ştiu nimic despre o astfel de iniţiativă. De când sunt aici, din vara lui 2005, în comisie nu s-a discutat aşa ceva. Mi se pare însă o idee bună şi dacă iniţiatorii încă mai susţin propunerea, o să o susţinem şi noi. Atrag însă atenţia că dacă propunerea universitarilor nu a fost preluată de niciun deputat, ea a rămas în stadiu de memoriu, altfel spus, o simplă hârtie într-un dosar...", a precizat Lia Olguţa Vasilescu, preşedinta Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor.

Laboratoarele din universităţi expirate
În documentul "Alma Mater" se mai arată că "majoritatea laboratoarelor din universităţi sunt dotate la nivelul anilor 80, condiţii în care "nu se poate face cercetare de calitate, cu rezultate publicabile în reviste cotate ISI şi nu se pot obţine granturi internaţionale. Se impune deci alocarea urgentă a fondurilor necesare dotării laboratoarelor". Deşi Ministerul Educaţiei pregăteşte, chiar în acest scop, lansarea programului "Platforme, centre, laboratoare de formare şi cercetare interdisciplinară", care presupune investirea a 50 milioane de euro în aparatură de calitate, "aceşti bani nu reprezintă decât a opta parte din cât ar avea nevoie universităţile".
Salarizarea în coadă de peşte
Până pe 15 aprilie, conform acordului de încetare a grevei, trebuia să fie gata un proiect de lege a salarizării personalului bugetar. "Cu o zi înainte de expirarea termenului am fost chemaţi la o întâlnire şi ni s-a spus ba că n-a fost timp, ba că nu sunt oameni, ba că e un volum mare de muncă... Am mai obţinut însă un deadline: ministrul Barbu a promis că pe 15 mai va ieşi cu o declaraţie publică în care-şi va asuma responsabilitatea politică vizavi de ierarhizarea salariilor în sectorul bugetar. Ministrul a recunoscut şi că e vorba de o acţiune care va produce nemulţumiri: reaşezarea salariilor înseamnă îngheţarea lefurilor din anumite domenii şi creşterea altora... În Austria, de pildă, cele mai mari salarii din sectorul bugetar sunt în armată, urmează justiţia şi apoi învăţământul superior", a mai spus Răzvan Bobulescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite