Una din şase firme controlate, prinsă cu muncă la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspecţia Muncii a aplicat în ultimele trei săptămâni amenzi de aproximativ 1,5 milioane de lei şi a descoperit două cazuri în care patronii riscă închisoarea fiindcă foloseau fără forme legale mai mult de cinci lucrători.

Inspectorii au controlat, în intervalul 29 iulie - 21 august, 579 de firme din Constanţa, Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Buzău, Brăila şi Dolj, şi au descoperit că 95 dintre ele foloseau muncă la negru. În cazul a două dintre societăţi este vorba despre infracţiuni, deoarece foloseau mai mult de cinci persoane. Potrivit articolului 264, alineat 3, din Codul Muncii, angajatorul aflat într-o astfel de situaţie este sancţionat cu închisoare de la 1 la 2 ani.

Numărul total al muncitorilor depistaţi fără forme legale a fost de 143 de persoane. 

Inspecţia avertizează angajatorii de pe litoral că va continua verificările de pe litoral, cu aceeaşi intensitate, până la închiderea sezonului estival. 

Bilanţul anterior al Inspecţiei, realizat pe două luni, contabiliza 525 de dosare penale deschise pe numele angajatorilor care nu respectă noile prevederi din Codul Muncii. 

Din cele 525 de dosare, 181 au fost deja finalizate: anchetatorii au început urmărirea penală împotriva a 162 de angajatori şi doar în 19 cazuri s-a propus amenda penală sau neînceperea urmăririi penale. 

De fiecare dată când se descoperă astfel de cazuri, inspectorii de pe muncă anunţă şi alte instituţii interesate, deoarece nu se încalcă doar Codul Muncii, ci este vorba şi de evaziune fiscală. Patronii respectivi se mai fac vinovaţi de evaziune fiscală, fals intelectual şi neplata contribuţiilor la bugetul asigurărilor de şomaj şi sănătate, atenţionează Inspecţia Muncii.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite