Umilinţa, o forţă silenţioasă şi subapreciată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Umilinţa nu face parte din lista virtuţilor în ziua de astăzi, dar dacă ai vreodată nevoie de ajutor este mai probabil să ai lângă tine o persoană umilă decât una plină de mândrie, arată noi cercetări.

Umilinţa sau smerenia demonstrează generozitatea unui individ, iar persoanele cu acest comportament scot în evidenţă calităţile colegilor şi ale şefilor. Totuşi, pentru că oamenii se recompensează prin auto-promovare, persoanelor modeste le este din ce în ce mai greu să ajungă în vârful piramidei din punct de vedere profesional, scrie „Time".

Persoanele umile, pe cale de dispariţie

Pentru a sublinia meritele persoanelor umile, teoria evoluţiei sugerează că astfel de persoane sunt mult mai folositoare într-un grup pentru că aceştia subminează propriile nevoi în favoarea altora, mai ales într-o lume în care cooperarea este necesară supravieţuirii.

Studiile efectuate de cercetători americani spun că este greu să cuantifici în ce măsură oamenii sar în ajutorul cuiva sau cât sunt de smeriţi. Oamenii aroganţi pot încerca să pară umili, în timp ce persoanele smerite pot doar să-şi minimalizeze propria persoană. Fiecare poate să încerce să-şi construiască o imagine mai bună, însă nu poate fi măsurată exact.

„Americanii spun că apreciază persoanele umile în mare măsură. Mai mult, îşi doresc să aibă prieteni umili şi uneori vor să fie şi ei umili, însă persoanele care-şi exprimă această stare sunt destul de rare", a declarat cercetătorul Jordan LaBouff.

Umilinţa devine egoist

Mai mult, specialiştii susţin că persoanele umile sunt depăşite de egoism atunci când urcă treptele unei ierarhii organizaţionale.

O cercetare recentă, în care s-au analizat directori executivi şi manageri de mijloc dintr-o serie de domenii - de la militar la persoanl medical- , a demonstrat că umilinţa a fost o componentă extrem de importantă în ceea ce priveşte un leadership eficient, însă contextul poate schimba un om.

Atenţie însă că umilinţa poate fi o armă cu două tăişuri. Dacă tinerii, femeile şi minorităţile îşi acceptă greşelile, bărbaţii cu experinţă nu văd această posibilitate. Mai mult, primii plătesc preţul de a li se pune în discuţie competenţa, în timp ce bărbaţii sunt lădaţi pentru eforturile făcute.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite