Ultimul weekend ieftin la mare, stricat de vreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furtuna a gonit toţi turiştii de pe plajă
Furtuna a gonit toţi turiştii de pe plajă

Cei care au vrut să petreacă un sfârşit de săptămână liniştit pe litoralul românesc au avut parte de ghinion. Furtuna le-a stricat turiştilor planurile şi i-a gonit de pe plajă în camere. Preţurile la cazare pe litoral cresc cu 30% de la 1 iulie. Odată cu acestea, se scumpesc toate serviciile.

Zi ratată de vacanţă. Furtuna care s-a iscat ca din senin ieri după-amiază a stricat planurile petrecăreţilor de pe litoral. Vântul puternic a doborât mai mulţi arbori la pământ, iar o macara a fost răsturnată în port.

Turiştii par însă hotărâţi să înfrunte vremea capricioasă şi să se bucure cum pot de concediu. Titina Ioan din Ploieşti a venit la mare pentru o săptămână. „Preţurile ne convin, atât la hotel, cât şi la restaurante, dar vremea nu ţine cu noi. Profităm însă de aerul sărat, iar până la finalul sejurului sperăm să avem parte şi de soare", a spus femeia.

Fane Gâţă din Brăila a venit cu soţia la mare. „Dacă nu e zi de plajă, atunci mergem la terasă. Preţurile sunt convenabile, dar vremea ne joacă farse", spune Fane Gâţă. În acest weekend au fost aşteptaţi peste 50.000 de turişti în staţiunile de pe litoral.

Preţuri mai mari şi la terase

Preţurile apreciate drept convenabile vor creşte însă de săptămâna viitoare, acesta fiind ultimul weekend mai ieftin pe litoral. De la 1 iulie se intră în plin sezon, iar hotelierii şi proprietarii de pensiuni, terase, restaurante şi spaţii de agrement profită şi majorează tarifele cu până la 30 de procente.

O cameră dublă la un hotel de două stele din Mamaia costă, în prezent, 75 de lei. De la 1 iulie, tariful se majorează la 111 lei. În sudul litoralului, o noapte la un hotel de două stele va creşte la 108 lei, de la 85 de lei cât este acum, în timp ce în staţiunea Olimp, o cameră la hotel de trei stele va costa 224 de lei pe noapte, faţă de 163 de lei cât este preţul în prezent.

„Până la 30 iunie, o noapte cu mic dejun inclus costă 650 de lei. De la 1 iulie, tariful creşte la 850 de lei, dar în preţ este inclus şi prânzul", a spus Raluca Dumitraşcu, asistent sales manager la un hotel de cinci stele din Mamaia.

Majorări de preţ vor fi şi la serviciile de agrement. De pildă, închirierea unui şezlong costă, în acest weekend, între 10 şi 15 lei. De la 1 iulie, şezlongul va costa 15-20 de lei sau chiar 50 de lei pe plajele din dreptul hotelurilor de 4 şi 5 stele din Mamaia. La terase, o porţie de hamsie costă 4 lei acum, iar de la 1 iulie va costa 5 lei. Un pahar de bere ajunge la 3,5 lei. De săptămâna viitoare, halba pe plajă va costa 4-5 lei.

Litoralul va fi împânzit de poliţişti

Peste 1.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră vor desfăşura zilnic, în perioada 1 iulie - 1 septembrie, misiuni exclusiv pe litoral. 225 dintre ei vor fi detaşaţi din teritoriu.

Autorităţile estimează că anul acesta, pe litoral, va fi prezent un număr mai mare de turişti decât anul trecut, iar trimiterea poliţiştilor la mare face parte din planul de măsuri ale Ministerului de Interne pentru prevenirea faptelor antisociale.

Astfel, echipele de patrulă mixte, formate din poliţişti de ordine publică-jandarmi şi poliţişti de ordine publică şi de frontieră, vor avea grijă de păstrarea liniştii şi siguranţei turiştilor. Pompierii vor fi pregătiţi pentru stingerea oricărui incendiu. Poliţiştii rutieri vor avea grijă ca traficul să nu se blocheze şi vor sta cu ochii pe vitezomani. În zilele aglomerate, circulaţia va fi monitorizată şi din elicoptere.

Pentru a avea un concediu reuşit, poliţiştii le recomandă turiştilor:

- Să nu încalce regulile de circulaţie şi să încuie maşina atunci când se îndepărtează de aceasta;
- Să fie prudenţi atunci când acordă ajutorul persoanelor necunoscute;
- Să nu permită persoanelor străine sau cunoscute ocazional să intre în camerele de cazare;
- Dacă găsesc lucrurile răvăşite să nu atingă nimic, şi să sune la 112;
- Să-şi supravegheze în permanenţă copiii şi să-i înveţe că, dacă se pierd, trebuie să meargă la un poliţist sau un jandarm;
- Pe plajă, să evite să-şi lase nesupravegheate bunurile de valoare;
- În situaţii de urgenţă pe mare, turiştii trebuie să solicite sprijinul Poliţiei de Frontieră, apelând la numărul 021.9590.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite