Ultimul safari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 15 membri ai expediţiei „Adevărul“ s-au trezit devreme ca să poată vedea gheparzii care-şi devorează prada vânată peste noapte. Rezervaţia Masai Mara se metamorfozează de dimineaţa până seara, oferindu-ne un spectacol fascinant înaintea despărţirii de Africa.

„Savana nu doarme niciodată", obişnuiesc să spună africanii. Dis-de-dimineaţă, animalele de pradă oferă un spectacol de neegalat. Plecarea celor 15 câştigători ai concursului „Rahan te trimite în safari!", organizat de ziarul „Adevărul", se face la 6.30, la timp pentru a prinde răsăritul. Savana se luminează treptat, iar zgomotele se schimbă de la un minut la altul. În calea zecilor de maşini pline cu turişti apare un ghepard. Merge liniştit, ca şi cum ar fi singur, stăpân pe rezervaţia pe care nu o poţi cuprinde cu privirea. Oamenii se agită în jurul lui să prindă cea mai bună fotografie. Uşor plictisit, ghepardul se retrage în tufişuri. Drumul este însă abia la început. Câteva sute de metri către centrul rezervaţiei, o hienă roade rămăşiţele unei impala. „A trecut mai întâi leul şi a luat micul dejun. Trebuie să fie pe aproape, dar nu-l mai prindem la vânătoare", explică David, ghidul expediţiei „Adevărul". Rând pe rând, în savană îşi fac apariţia bivolii, girafele şi elefanţii. „Au coborât de la munte. Fac asta în fiecare dimineaţă, iar seara urcă înapoi în pădure", mai spune David. Animalele nu se tem de oamenii curioşi şi fascinaţi.

Graniţa cu Tanzania

După câteva ore prin savană, membrii expediţiei ajung la graniţa cu Tanzania. Este o graniţă simbolică, marcată doar de râul Mara. Rezervaţia se întinde şi pe partea cealaltă. În sfârşit, turiştii pot coborî din maşinile de safari. Rangerii care păzesc zona sunt şi ghizi, îndreptându-i pe vizitatori către „piscinele" hipopotamilor, unde animalele se răcoresc. La doar 20-30 de metri distanţă, un crocodil lung de peste doi metri se confundă cu malul râului. Stă la pândă. La fel stau şi turiştii, cu aparatele de fotografiat pregătite.

Lângă grupul de români vine un altul, de chinezi. Cu toţii privesc fascinaţi animalele din râu. „Asiaticii sunt turişti de profesie. Nu se bucură aşa cum faceţi voi, de exemplu. Ei nu stau să admire peisajul. Văd, pozează animalele şi pleacă", zâmbeşte ghidul kenyan.

„Marele cinci"

După un picnic în mijlocul naturii, membrii expediţiei „Adevărul" îşi continuă plimbarea prin savană. Aproape de tabăra de lux în care am fost cazaţi, un leopard îşi devorează prada într-un acacia, protejat de privirile curioşilor. „Aveţi mare noroc", zâmbeşte David. Leoparzii, puţini la număr în rezervaţie, sunt şi cei mai discreţi.  Cu acesta din urmă, câştigătorii concursului „Rahan te trimite în safari" au văzut „marele cinci": leopardul, bivolul, rinocerul, leul şi elefantul. La acestea se adaugă zeci de alte specii de animale şi de păsări. „A fost o expediţie reuşită!", se bucură turiştii români. Odată cu ultimele raze ale soarelui, am ajuns la tabăra Sarova. De aici urmează drumul spre Nairobi, cu o ultimă oprire la un sat de masai, apoi călătoria către casă.

image

Membrii expediţiei în safari

Familia Vornicu din Piatra Neamţ: Tudor (9 ani), Minodora (36 de ani) şi Cristian (40 de ani).

Familia Belu din Giurgiu: Ema (15 ani), Lenuţa (39 de ani) şi Tudorel (39 de ani).

Familia Şuică din Constanţa: Leonard (9 ani), Alina (37 de ani) şi Augustin (50 de ani).

Familia Preda din Bucureşti: Răzvan (9 ani), Ana-Maria (36 de ani) şi Stelian (37 de ani).

Sebastian Grecu (34 de ani), Alexandru Drăguşin (35 de ani) şi Ştefan Toma (34 de ani), toţi trei din Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite