UPDATE Pogea: Noua lege nu scade pensiile actuale, în cel mai rău caz le conservă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UPDATE Pogea: Noua lege nu scade pensiile actuale, în cel mai rău caz le conservă
UPDATE Pogea: Noua lege nu scade pensiile actuale, în cel mai rău caz le conservă

După ce a decis să-şi asume răspunderea pe legea unitară a pensiilor, cabinetul Boc o face cunoscută şi sindicatelor. Prima întâlnire cu reprezentanţii bugetarilor pentru a discuta legea menită să elimine pensiile "nesimţite",  după cum declară primul ministru Emil Boc, a avut loc astăzi.

13.38 Pogea: Proiectul de act normativ nu scade pensiile actuale. În cel mai rău vaz le conservă.

Ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, a declarat că prin noul act normativ pensiile nu vor fi scăzute, ci, în cel mai rău caz, vor rămâne la nivelul actual. În ceea ce priveşte pensiile de lux deţinute de diverse categorii sociale , aesta supune că ele nu vr scădea dacă respectă criteriul contributivităţii.

"La pensiile speciale e alt caz. Aici trebuie să se respecte principiul echităţii şi al contributivitpţii",
a adăugat Gheorghe Pogea după discuţiile cu sindicatele.

Şeful de la Finanţe şi Muncă s-a arătat dispus să lucreze alături de partenerii socaili pentru îmbunătăţirea acestei legi.

11.37
Boc a ajuns la sediul Ministerului Muncii pentru a discuta cu sindicaliştii despre Legea pensiilor

Potrivit reprezentanţilor Guvernului, proiectul de act normativ pe care cabinetul monocolor condus de Emil Boc vrea să-şi asume răspunderea săptămâna viitoare, va elimina pensiile speciale, va creşte vârsta de pensionare şi va propune criterii mai aspre pentru pensionarea anticipată.

"Vrem să eliminăm aceste inechităţi din sistme şi  aplicâm acest criteriu al contributivităţii", a declarat ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea înainte de intrarea la discuţiile cu sindicaliştii.

Acesta a precizat că pensiile vor fi majorate în fiecare an cu rata inflaţiei, la care se adaugă jumătate din creşterea salariilor, pentru a putea păstra puterea de cumpărare a vârstnicilor.

Referitor la elaborarea legii bugetului pe anul viitor, Pogea a declarat că s-a prezenatt la ultimă şedinţă de guvern cadrul macroeconomic pe care se va construi bugetul pe 2010.

Potrivit şefului Executivului, aplicarea noiii legi a pensiilor va duce la economii cuprinse între 500 şi 800 de milioane de euro în fiecare an.

Boc susţine că este nevoie urgentă de o astfel de lege deoarece sistemul de pensii a ajuns la un deficit de 1,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 15% din cheltuielile anuale cu pensii.  "Astăzi bugetul de stat subvenţionează sistemul de pensii cu 1,5 miliarde de euro", a adăugat şi Pogea.

La discuţiile de la ministerul Muncii este aşteptat şi primul ministru Emil Boc.

Citiţi şi:


Atât Boc, cât şi minisrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, au participat ieri la negocieri cu sindicaliştii, în urma cărora s-a decis creşterea salariului minim pe economie începând cu 2010.

Înainte de începerea discuţiilor, sindicaliştii cereau un salariu minim până în 2010 de cel puţin 740 de lei, în timp ce patronatele nu erau dispuse să plătească mai mult de 650 de lei.

„Pentru a nu crea discrepanţe între sectorul bugetar şi sectorul economic, este să fie 705 lei salariul minim pe economie garantat în plan”, a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Patronatele, pe de altă parte, au propus creşterea salariilor mici până la o mie de lei, cu condiţia ca suma cu care salariul este mărit să nu fie impozitată. Potrivit lui Gheorghe Pogea, ministru Finanţelor şi al Muncii, circa 2,5 milioane de români câştigă lunar sun 1.000 de lei.

La ministerul Muncii a fost prezent şi şi premierul Emil Boc, care le-a cerut sindicaliştilor să renunţe la proteste până după primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 6 decembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite