UMF Târgu Mureş le dă peste nas maghiarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"De când sunt în UMF, nu au fost niciodată, din partea niciunui student maghiar, contestaţii că ar fi fost depunctaţi faţă de studenţii români", a declarat rectorul UMF Târgu Mureş,

"De când sunt în UMF, nu au fost niciodată, din partea niciunui student maghiar, contestaţii că ar fi fost depunctaţi faţă de studenţii români", a declarat rectorul UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu.
Afirmaţia rectorului vine după ce Comitetul de Iniţiativă Bolyai acuza, recent, că, "la concursurile de admitere la Facultatea de Medicină a UMF Târgu Mureş, candidaţii maghiari sunt respinşi de mai mulţi ani cu note mai mari decât colegii lor români. Astfel, în acest an, ultimul candidat la secţia maghiară a fost admis cu nota 8,09, ultimul candidat român intrând cu doar 5,95". Rectorul UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, mai susţine că apariţia mai multor facultăţi de medicină în ţară este ceea ce a determinat scăderea numărului de studenţi români ce vin la Târgu Mureş, de unde şi notele mai mici ale acestora la admiterea din 2006. Potrivit rectorului, anul trecut, diferenţa de punctaj a fost foarte mică: 8,43 pentru ultimul candidat român şi 8,70 pentru ultimul candidat maghiar, iar 2006 este primul an în care apare această diferenţă, şi doar la medicină generală, dintre cele două secţii". La presiunea UDMR, de doi ani, la UMF Târgu Mureş românii şi maghiarii dau examen separat, în propriile limbi, pe motiv că până atunci maghiarii ar fost sistematic depunctaţi. De altfel, Comitetul de Iniţiativă Bolyai cere creşterea de la 103 la cel puţin 200 a numărului de locuri bugetate pentru studenţii maghiari, în concordanţă cu proporţiile etnice ale populaţiei ţării, lucru pe care rectorul Copotoiu îl consideră nerealist. "Oricum, 80% din studenţii maghiari pleacă din ţară după ce îşi termină studiile, faţă de numai 20% din români. şi noi pregătim studenţi pentru alte ţări", a subliniat rectorul UMF. "În plus, de când cu separarea asta etnică, românii au fost determinaţi să nu mai vină la Târgu Mureş, crezând că sunt doar locuri pentru maghiari", a mai adăugat rectorul Constantin Copotoiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite