UE îi obligă pe taţi să schimbe scutece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taţii se vor ocupa mai mult timp de îngrijirea bebeluşilor
Taţii se vor ocupa mai mult timp de îngrijirea bebeluşilor

Din concediul pentru creşterea copilului, de care beneficiază mama, cel puţin o lună îi va reveni obligatoriu tatălui.

De la 1 martie, ambii părinţi vor fi obligaţi, oficial, să-şi ia concediu pentru îngrijirea bebeluşului, conform unei directive europene care spune că şi tatăl, mai mult absent în viaţa celui mic, trebuie să-i schimbe scutecele, să-i încălzească biberonul cu lapte şi să-l ducă la culcare.

Conform legislaţiei, cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept. În situaţia în care partenerul nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de concediu în locul acestuia.

Mămicile sunt scandalizate

S-ar putea spune că noua reglementare vine ca un cadou de Mărţişor pentru mămicile care clamează de multe ori că partenerii lor nu se implică suficient în creşterea copiilor. Cu toate acestea, informaţia a inflamat mediul online, mămicile „forumiste" declarându-se nemulţumite de iniţiativă.

„Sunt de-a dreptul scandalizată. Tot tatăl o să şi alăpteze? Sper totuşi să fie câteva portiţe de ieşire", spune Alexandra B., o viitoare mămică. „Adică vor fi obligaţi taţii să stea acasă o lună? Mi se pare o prostie. Aşa, concediul mamei va fi de 11 luni", zice şi Sara F. În timpul în care tatăl preia responsabilităţile casnice, mama va merge la muncă şi nu va mai primi în acea perioadă indemnizaţia de creştere a copilului, dar, în schimb, partenerul ei va beneficia de acest drept, calculat după aceeaşi regulă: 75 % din media veniturilor nete, realizate în cele 12 luni dinaintea naşterii copilului.

Copilul îi scapă de şomaj

Noua reglementare se aplică pentru copiii născuţi după 1 martie 2012. Indemnizaţia de creştere a copilului nu poate depăşi 3.400 de lei şi, până acum, putea fi luată ori de mamă, ori de tată, după cum îşi dorea fiecare cuplu în parte. În ultimii ani, numărul bărbaţilor români care au intrat în concediu de paternitate a crescut, mai ales pe fondul crizei şi al pierderii joburilor.  Conform raportărilor de la Ministerul Muncii, în 2010, dintr-un număr total de 18.200 de persoane care au ieşit din şomaj pentru a trece în concediu de creştere a copilului, circa 7.000 erau bărbaţi, respectiv 38%.

Tatăl ia banii în locul mamei

În timpul în care tatăl preia responsabilităţile casnice, mama va merge la muncă şi nu va mai primi în acea perioadă indemnizaţia de creştere a copilului, dar, în schimb, partenerul ei va beneficia de acest drept.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite