UE încearcă să retragă de pe piaţă nişte calmante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia europeană a medicamentelor (EMEA) a anunţat astăzi că recomandă retragerea de pe piaţă în întreaga Uniunea Europeană a medicamentelor conţinând dextropropoxifenă, substanţă folosită în special în asociere cu paracetamolul în Di-Antalvic şi medicamentele din clasa sa.

Di-Antalvic, medicament ce conţine dextropropoxifenă şi paracetamol, este un anaglezic utilizat în cazul durerilor moderate sau severe. Medicamentul se eliberează numai pe bază de reţetă.

În ciuda interdicţiei de comercializare fără reţetă, Di-Antalvic putea fi cumpărat, în România, şi "la liber", de la persoane care îşi prezentau oferta chiar în anunţuri la mica publicitate, pe internet, relatează NewsIn.

Dextropropoxifenă este un o substanţă calmantă folosită pentru a trata durerea acută şi cronică. Se prescrie, de aproape 40 de ani, numai pe bază de reţetă fie ca atare, fie în combinaţie cu paracetamolul. Se prezintă sub formă de tablete, capsule, supozitoare sau soluţii injectabile.

Comitetul pentru produse medicinale pentru uz uman (CHMP) al Agenţiei Europene pentru Medicamente a finalizat o evaluare a siguranţei şi eficienţei medicamentelor ce conţin dextropropoxifenă şi a ajuns la concluzia că riscurile, în special în cazul unei potenţiale supradoze fatale, sunt mai mari decât beneficiile aduse de medicamentele ce conţin această substanţă. Prin urmare, Comitetul a recomandat ca aceste medicamente să nu mai fie autorizate pentru comercializare în întreaga Uniune Europeană.

Retragerea de pe piaţă va fi graduală, pentru a permite ca pacienţii care se află sub tratament cu aceste medicamente să fie trecuţi în siguranţă pe terapii alternative, în conformitate cu recomandările de la nivel naţional.

Reprezentanţii Ministerului Sănătaţii au declarat că nu au cunoştinţă, deocamdată, de recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite