Fără vize în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fără vize în Turcia
Fără vize în Turcia

Ministrul de externe român, Cristian Diaconescu, a afirmat astăzi că începând cu luna septembrie Turcia ar putea ridica vizele pentru români.

Ministrul Cristian Diaconescu, aflat de miercuri până vineri în vizită la Ankara şi Istanbul, a anunţat, după întrevederea cu omologul său turc, Ahmet Davutoglu, că Turcia a decis ridicarea vizelor pentru români. "Salutăm decizia politică a Turciei de a ridica necesitatea vizelor pentru români pentru o şedere de până la 90 de zile", a evidenţiat şeful diplomaţiei române.

Oficialul român a spus că nu poate oferi o dată la care va intra în vigoare această decizie politică, fiind necesar ca, mai întâi, să fie adoptată o hotărâre de guvern în acest sens. "În câteva zile se va lua şi decizia guvernamentală şi se va stabili şi data de la care se va aplica această măsură, probabil că din septembrie", a precizat Cristian Diaconescu.

În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, Diaconescu a spus că a convenit cu Davutoglu să înceapă demersurile pentru lansarea unui parteneriat strategic. În acest sens, va fi constituit un grup strategic la nivelul celor două ministere de externe, ceea ce presupune coordonarea poziţiilor comune pe plan extren şi participarea la proiecte comune.

Proiectele comune la care s-a referit Diaconescu sunt cooperarea în cadrul NATO şi în relaţia cu UE, cât şi în regiunea Asiei Centrale, a Orientului Mijlociu şi a Mării Negre.

Ministrul Cristian Diaconescu urmează să se întâlnească, în cea de a doua parte a zilei de astăzi, cu premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, şi cu preşedintele Abdullah Gül. Vineri, şeful diplomaţiei române se va afla la Istanbul unde va inaugura noul sediu, construit după standarde Schengen, al consulatului general al României.

Vizita ministrului român al Afacerilor Externe în Turcia succede vizitei oficiale a omologului turc, Ahmet Davutoglu (Bucureşti, 2-4 iulie 2009) şi se înscrie în dialogul politic bilateral la nivel înalt.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite