Traficul cu lucrări de diplomă explodează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

www.lucraridediploma.3x.ro, de pildă, a avut peste 1.000 de vizitatori în ultima săptămână şi a depăşit 4.000 în ultima lună, conform statisticilor prezentate pe Trafic.ro. Cu aproape

www.lucraridediploma.3x.ro, de pildă, a avut peste 1.000 de vizitatori în ultima săptămână şi a depăşit 4.000 în ultima lună, conform statisticilor prezentate pe Trafic.ro. Cu aproape 4.500 de accesări se mândreşte şi www.geocities.com/proiectelicenta, şi tot pe-aici se-nvârte şi licenta.home.ro sau site.neogen.ro/lucraridediploma. Afacerea e şi mai bună dacă site-ul conţine, pe lângă lucrări de diplomă, şi referate, care se adresează populaţiei tinere, în ansamblul ei. Astfel, în ultimele patru săptămâni, www.referate-lucrari.com a avut aproape 11.000 de accesări, însă recordul în materie îl deţine un site care găzduieşte peste 10.000 de referate - www.referat.ro, cu 485.635 vizitatori în martie 2006. Ca să-şi atragă clientelă, neguţătorii de ocazie - şi ei, tot studenţi - se laudă care mai de care cu oferte îmbietoare. "La 2 lucrări comandate, 1 lucrare gratuită!", "În cazul în care doriţi să schimbaţi lucrarea achiziţionată de pe site-ul nostru, vă vom schimba lucrarea cu una similară în mod gratuit", "Pentru o mai bună alegere/vizualizare, la cerere se pot trimite variante Demo ale lucrării" sau "Exclusivitatea lucrării - la preţul de numai 150 euro. Prin exclusivitate, titlul lucrării va fi şters definitiv de pe site" - anunţuri postate la adresa: http://diploma2005.lx.ro. Cei de la www.lucraridediploma.3x.ro sunt şi mai convingători: "La 4 lucrări achiziţionate, beneficiaţi de o reducere de 20% din costul total!", "La 5 lucrări achiziţionate, beneficiaţi de o reducere de 25% din costul total", "Pentru cei care optează pentru plata prin transfer bancar, oferim o reducere de 15 RON la fiecare lucrare achiziţionată!". Plus că aici ai posibilitatea de a cere să ţi se facă o lucrare la comandă, în termen de maximum trei săptămâni şi de la un preţ de pornire de 300 euro, tot aici poţi solicita "actualizarea unor date din lucrare", contra unui tarif suplimentar, şi poţi comanda şi redactarea unei prezentări a lucrării - o prezentare de 15 slide-uri se face în 24 de ore şi costă 60 de euro.

Profesorii sădesc "sămânţa plagiatului"
"Numărul studenţilor care copiază lucrările altora riscă să pună în pericol valoarea diplomei de Oxford", şi-a exprimat îngrijorarea Alan Grafen, responsabil cu partea de disciplină a universităţii Oxford, aflate pe locul zece în lume. În opinia sa, problema a devenit atât de serioasă încât se ia în considerare chiar semnarea de către studenţi, în momentul predării unei lucrări, a unui angajament în care să-şi asume responsabilitatea pentru cele redactate. Vinovaţi de acestă situaţie sunt, în opinia lui Grafen, şcolile şi profesorii care încurajează obiceiul de "a preda şi prezenta lucrări compilate de pe internet", inoculând în generaţii de tineri sămânţa plagiatului. Deşi în cursul anului trecut n-au fost detectate la Oxford decât zece cazuri de plagiat "intenţionat sau întâmplător", profesorul Grafen consideră că fenomenul este cu mult mai extins. "Oricât de greu ar fi de crezut, studenţii noştri copiază cuvânt cu cuvânt, dau copy-paste de pe internet şi predau eseuri conţinând pagini întregi plagiate".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite