Traficant cu deltaplan, mort în timpul „serviciului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un contrabandist de peste Prut a murit ieri-dimineaţă, după ce a căzut cu deltaplanul „blindat“ cu ţigări în poligonul militar Mălina, aflat la 20 de kilometri de Galaţi. Specialiştii spun că motorul deltaplanului care s-a prăbuşit lângă Galaţi s-a defectat în zbor, iar pilotul s-a speriat şi s-a aruncat în gol de la o înălţime de câteva zeci de metri.

Accident mortal în poligonul militar Mălina, aflat la 20 de kilometri de Galaţi. Un aparat de zbor uşor s-a prăbuşit, iar pilotul a murit pe loc. Incidentul s-a produs la ora 5.15, iar cel care a alertat autorităţile este un cioban care-şi păştea animalele în zonă, martor la accident. Resturile aparatului s-au împrăştiat pe o rază de 400-500 de metri. Anchetatorii sosiţi la locul accidentului au găsit, pe lângă resturile deltaplanului, zeci de pachete de ţigări.

„Am examinat locul prăbuşirii şi investigăm cauzele principale. În momentul de faţă nu putem oferi prea multe detalii în ceea ce priveşte ancheta", a declarat procurorul Gabriel Petrache, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Potrivit anchetatorilor, bărbatul care şi-a pierdut viaţa în accidentul aviatic este de naţionalitate moldoveană, dar identitatea sa nu a fost încă stabilită.

Aparat improvizat

Bărbatul îşi improvizase un aparat de zbor pe care îl adaptase pentru contrabandă. Astfel, pe scheletul deltaplanului construise un mecanism cu ajutorul căruia erau aruncate ţigările fără ca aparatul să aterizeze. Pachetele erau aruncate de la mică înălţime, şapte-opt metri, şi erau preluate de complicii de la sol ai basarabeanului. Toată operaţiunea se desfăşura noaptea, tocmai pentru ca zborul să nu fie depistat de poliţiştii de frontieră. Modul de operare a fost confirmat de aceştia din urmă, care, în noaptea de dinaintea incidentului, au identificat un mic aparat de zbor cu ajutorul sistemului de camere termice. Ei demaraseră deja o anchetă, când au fost anunţaţi de accident.

Zbor ilegal

Potrivit reglementărilor aeronautice, aparatele de zbor de tipul deltaplanului prăbuşit nu au voie să zboare decât pe timpul zilei. Motivul este unul simplu: nu sunt detectate de radare şi pot provoca incidente aviatice grave. „Nu avea niciun fel de autorizaţie. Conform regulilor aeronautice, zborul cu astfel de aparate se face începând de la răsăritul soarelui şi până la apus. Structura metalică respectivă nu face parte  dincomponenţa aeronavei", a declarat expertul în aeronautică Albert Malaxa, de la Aerial Club Galaţi. 

Specialiştii mai spun că, probabil, motorul aparatului s-a oprit, iar cel care-l pilota s-a speriat şi s-a aruncat. Greşeala aceasta l-a costat însă viaţa. „Aeronava s-a prăbuşit pentru că nu era pilotată. Probabil s-a oprit motorul, bărbatul s-a speriat  şi a sărit. Dacă ar fi rămas în deltaplan, s-ar fi ales cu o mână sau un picior rupt, cel mult", a mai precizat Malaxa. Fragmentele deltaplanului au fost ridicate de anchetatori pentru analize, iar cadavrul a fost transportat la morgă pentru autopsie.

"Aeronava s-a prăbuşit pentru că nu era pilotată. Dacă nu ar fi sărit din deltaplan, bărbatul s-ar fi ales cu o mână sau un picior rupt, cel mult.''
Albert Malaxa inginer

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite