Tinerii spun că se bazează pe muncă şi educaţie pentru reuşită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Integrala Shakespeare este ideală pentru studenţi
Galaţi: Integrala Shakespeare este ideală pentru studenţi

Elevii de clasa a XII-a consideră că aspectele cele mai importante pentru reuşita în viaţă sunt munca, pregătirea profesională şi educaţia, relevă un sondaj prezentat astăzi de Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), relatează Agerpres.

Potrivit "Barometrului adolescenţei 2009", 95% dintre elevii de clasa a XII-a care au completat chestionarele au indicat munca drept aspect important pentru reuşită. Pregătirea profesională a fost bifată ca fiind importantă de 94% dintre respondenţi, şcoala de 89%, iar corectitudinea şi cinstea de 83%.

Pentru liceenii din clasa a XII-a, şi norocul este important, acesta aspect fiind indicat de 79% dintre respondenţi. De asemenea, "pilele" şi relaţiile sunt considerate ca atuuri importante de 64% dintre respodenţi, iar influenţa şi veniturile părinţilor sunt văzute de 56% dintre elevi drept avantaje pentru reuşita în viaţă.

În privinţa conceptului de reuşită în viaţă, fetele consideră preponderent că aceasta reprezintă constituirea unei familii armonioase şi a unei cariere de succes, în timp ce băieţii cred că banii dau măsura reuşitei, mai relevă studiul menţionat.

Cu toate acestea, "Barometrului adolescenţei 2009" indică un nivel ridicat al absenteismului de la cursuri în rândul elevilor de clasa a XII-a. Astfel, 41,7% dintre respondenţi au declarat că au absentat de la 1-5 ore în săptămâna precedentă chestionării.

6,7% dintre respondenţi au recunoscut că au lipsit de la 6-10 ore, iar 3,2 % de la peste 10 ore de curs, în săptămâna de dinaintea efectuării cercetării.

Barometrul a abordat şi problema consumului de alcool, tutun şi stupefiante, 16,3% dintre băieţi şi 6,8% dintre fete declarând că au consumat droguri cel puţin o dată.

Totodată, 64% dintre băieţi şi 25,5% dintre fete au recunoscut că au fost cel puţin o dată în stare avansată de ebrietate.

În privinţa consumului de tutun, 28,5% dintre băieţi şi 21,9% dintre fete au declarat că fumează.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite