Tinerii au dat buluc să „intre“ la Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concurenţă mare, şi în acest an, în rândul tinerilor care vor să îmbrace uniforma de poliţist. O şcoală asemănătoare, de agenţi, mai există doar la Cluj, dar locurile disponibile în vestul ţării sunt numai 140, aşa că foarte mulţi candidaţi din ţară se îndreaptă către Câmpina, unde au fost scoase la concurs 650 de locuri.

La finalul celor două zile de înscrieri, din weekend, 2.000 de absolvenţi de liceu şi-au depus dosarele de candidatură. Toate dialectele României s-au putut auzi în weekend în curtea unităţii de învăţământ, iar sutele de tineri au bătut sute de kilometri pentru a fi la Câmpina încă de sâmbătă dimineaţă. Unii vor rămâne în oraş şi două săptămâni, până când vor încheia examenele şi vor afla rezultatele.

Nici plecările din sistem, nici salariile diminuate şi nici disponibilizările nu stau în calea visului, pentru unii din copilărie, de a deveni poliţişti. „Îmi place această meserie de mică şi mi-aş dori foarte mult să lucrez la criminalistică. Poliţia este o instituţie sigură, îţi conferă un anumit statut. Dacă mi-ar fi teamă de ceva la acest examen ar fi probele fizice, sunt foarte grele", spune Maria Diana Ţacu, o candidată venită din Gorj pentru a-şi depune dosarul de examen.

Bareme fizice coborâte

„Sunt venită pentru a treia oară cu băiatul, vrea să se facă poliţist încă de mic şi sperăm ca anul acesta să intre. Noi credem că peste doi ani, când va termina Alexandru, lucrurile să se schimbe, iar meseria de poliţist să redevină ce a fost, adică o meserie respectată şi respectabilă", crede şi Olimpia Mocanu, o mămică din Alexandria care îşi aştepta la intrare fiul.

Din acest an, pe cele 650 de locuri de la Câmpina candidează atât fetele, cât şi băieţii, fără să mai existe alocarea specială pentru fete. Două dintre locuri sunt rezervate candidaţilor rromi şi minorităţilor naţionale. De asemenea, tot din acest an au fost coborâte baremele antropologice. „Fetele trebuie să aibă înălţimea minimă de 1,65 în loc de 1,70 metri, iar băieţii 1,70 în loc de 1,75. Examenul presupune, pe lângă proba scrisă din 29 august, de tip grilă, gramatică şi limbă străină, şi două probe eliminatorii, una medicală şi o alta sportivă", ne-a explicat comisarul-şef Valeriu Simion din cadrul Şcolii de Agenţi „Vasile Lascăr" din Câmpina. 

Viitorii poliţişti şi poliţiste trebuie să facă dovada unei condiţii fizice foarte bune: o probă de viteză pe 50 m care trebuie parcursă de fete în maximum 8,01 secunde, iar de băieţi în 7,02, una de aruncare a mingii medicinale, care este de 7 metri pentru ambele sexe, cu diferenţa că greutatea acesteia este de 2, respectiv 4 kilograme. La proba de rezistenţă pe 1.000 de metri, fetele trebuie să scoată un timp de 4,10 minute, iar băieţii de 3,45. „În fiecare an, câteva sute de candidaţi pică această probă. Şi anul acesta ne aşteptăm ca 400-500 dintre ei să nu o promoveze", ne-a mai spus Valeriu Simion. Anul trecut, 6.000 de candidaţi s-au înscris la Câmpina pe cele 1.400 de locuri scoase la concurs. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite