Testele nationale 2005 - suferinta, comedie si ilegalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un candidat de 48 de ani a dat examen la puscarie Zeci de elevi au intarziat din cauza grevei ceferistilor sau au fost eliminati din examen pentru ca au copiat Peste 250.000 de absolventi ai

Un candidat de 48 de ani a dat examen la puscarie
Zeci de elevi au intarziat din cauza grevei ceferistilor sau au fost eliminati din examen pentru ca au copiat
Peste 250.000 de absolventi ai claselor a VIII-a au luat cu asalt, ieri dimineata, cele 1.151 de scoli transformate in centre de testare. Ei au sustinut proba scrisa la Limba si lite- ratura romana. Aproximativ 20.000 de colegi de-ai lor au stat acasa pentru ca au ramas corigenti. "Am tocit azi-noapte pana pe la ora 2, ca am zis sa nu scap nimic necitit. La un moment dat, stateam in pat si m-a apucat o frica... Ma gandeam ce-o sa se intample daca nu iau, m-au apucat palpitatiile, un atac de panica in toata regula!", ne-a marturisit Mihai Tudose, care a dat ieri proba de Limba romana din cadrul testelor nationale la Scoala 139 din Capitala. Mihai n-a facut meditatii pentru nici una dintre probe, dar a invatat in schimb cu mama lui, "mare tocilara in tinerete". Cei mai multi voiau sa le dea din "Baltagul", pentru ca "l-am citit de mai multe ori", "e cel mai banal si cel mai cunoscut", "il stiu la perfectie". Pe holurile Scolii nr. 19 "Tudor Arghezi" era forfota mare inaintea examenului. Elevii alergau care incotro pentru a gasi bancile in care trebuia sa se aseze. "Eu mi-am luat pixul norocos", a spus Cristina. "Eu mi-am luat o poza cu fratele meu", a marturisit Penelopa. Dalia, eleva la Scoala Centrala, nu si-a facut copiute, dar spera sa poata vorbi cu ceilalti in timpul examenului. "Port la gat cruciulita de la mama si o sa ma ajute", a mai spus ea. La 8.30, candidatii au fost poftiti in clase. Au ramas in urma parintii, cu gentile colorate ale odraslelor agatate de gat, cu emotii si cu ochii zgaiti la ferestre. "Saracii! Imi tremura un nod in gat!", a spus o mamica. "Si mie, unu-n stomac", i-a luat alta vorba din gura. Unul dintre candidatii la testele nationale are 48 de ani si a fost examinat la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Craiova. Lucian Jurablea a fost inchis in urma cu 4 ani pentru tentativa de omor. Alaturi de el au dat examen alti 7 detinuti. In Bucuresti, un candidat, examinat la Liceul "M. Preda", a fost prins cu o fituica cat o moneda de 5.000 de lei. El a fost eliminat. Si o eleva din Sapoca, judetul Buzau, a ratat testele nationale pentru ca a copiat. Din cauza grevei ceferistilor, autobuzele si microbuzele s-au umplut la refuz, iar unii elevi fie au intarziat, fie n-au mai ajuns. Pentru intarziati, Comisia nationala a aprobat folosirea subiectelor de rezerva. In Bucuresti au lipsit doar 197 de candidati, prezenta fiind de 98,97 la suta.

TEMA PENTRU ACASA - Stresati inutil
Toti absolventii claselor a VIII-a au asigurate locuri in clasa a IX-a intrucat invatamantul obligatoriu este de 10 clase. In aceste conditii, multi dintre profesorii si parintii copiilor examinati in aceste zile se intreaba de ce mai dau elevii teste nationale. Pentru ca persoanele care s-au aflat la conducerea Ministerului Educatiei au luat decizii la plesneala si sub presiunea timpului. Modificarea legislatiei privind generalizarea invatamantului obligatoriu de 10 clase in Romania a inceput pe vremea ministrului Ecaterina Andronescu. Din lipsa de timp si de specialisti, care sa conceapa standardele nationale de evaluare a elevilor, dansa a decis sa inlocuiasca denumirea examenului de capacitate cu teste nationale. Aceste teste nationale, care seamana leit cu raposata capacitate, au ramas criteriu important de admitere in clasa a IX-a. Ele au o pondere de 50 la suta in media de admitere. A venit apoi ministrul Alexandru Athanasiu si a incercat sa faca un pas spre eliminarea testelor nationale. Athanasiu a introdus criteriile unice de notare prin care se urmarea ca nota unui elev din Bucuresti sa aiba aceeasi valoare cu nota pe care o primeste un elev din Cucuietii de Deal. Astfel, in urma evaluarii pe baza criteriilor unice, admiterea in clasa a IX-a urma sa se faca doar pe baza notelor obtinute in anii de gimnaziu. Totul a esuat pentru ca "specialistii" de la Serviciul National de Evaluare si Examinare au elaborat niste criterii de notare vagi, generale, pe care profesorii nu le-au putut aplica. Tot Athanasiu a introdus admiterea in ciclul superior al liceului, pe baza notelor obtinute in clasele a IX-a si a X-a, o procedura care a mai dat de lucru directorilor si secretarelor pentru ca, in rest, nu s-a schimbat nimic. Toti elevii au ramas sa invete in ciclul superior al liceului pe aceleasi locuri si in aceleasi clase in care au fost admisi cu doi ani in urma. Toate aceste proceduri inventate la Ministerul Educatiei nu fac altceva decat sa-i chinuie inutil pe copii. Nu se justifica stresul pricinuit de testele nationale pe care le sustin elevii de-a VIII-a atat timp cat, dupa ce ei parcurg clasele a IX-a si a X-a, trec printr-o alta admitere. Admiterea in liceu s-ar putea face doar pe baza notelor din gimnaziu, dar pentru asta e nevoie de standarde nationale de evaluare. Locul unei testari nationale e mai potrivit la finalul clasei a X-a, inainte ca elevul sa treaca in ciclul superior al liceului, care nu mai este obligatoriu.

"Am stiut, ca sunt smecher"
Secretarul de stat Paloma Petrescu a extras varianta de subiecte numarul 1 dintre cele trei pregatite pentru proba de Limba si literatura romana. Elevii au avut de realizat o compunere de 1-2 pagini, in care sa demonstreze ca o opera literara dintre cele studiate la clasa este comedie. Au mai avut de redactat o cerere de inscriere la un cerc de arta populara, iar conform cerintelor celui de-al treilea, absolventii s-au "luptat" cu sase versuri eminesciene, din poezia "Peisaj". Majoritatea copiilor au ales sa scrie despre comedia "O scrisoare pierduta". "Ai facut ceva?", intreaba un tata distrat. "Normal, sunt un smecher", raspunde fiul, la fel de distrat. "Mama, am avut una in fata. Doua foi de examen a scris", se distinge o alta voce. Elevii spun ca subiectele nu au fost chiar atat de grele. "A fost usurel. Am avut noroc ca am picat pe subiect. Numai un exercitiu nu am scris. Cred ca iau 8", a spus Mihai Calinescu, de la Scoala 24 din Bucuresti. "Pentru copiii de clasa a VIII-a, subiectul a fost greoi. E vorba de o lupta politica si ei pricep mai greu treaba asta. Era un subiect cam pentru bacalaureat. Nu vor fi note foarte mari", spune Gaspar Ileana, profesoara de Limba romana la Scoala 24. Un elev cu doua capete mai inalt decat amicii lui povesteste cu glas tare cam ce a scris el la ultimul subiect. Dupa ce-l asculta, unul cocotat pe un gard adauga tacticos: "Bai, mai bine dadeam examen la desen, sport si muzica".
Ce urmeaza:
* 21 iunie - Limba si literatura materna
* 22 iunie - Matematica
* 23 iunie - Istoria romanilor sau Geografia Romaniei,
* 26 iunie - Afisarea rezultatelor (pana la orele 16) v si depunerea contestatiilor (orele 16-20)
* 27, 28 iunie - Rezolvarea contestatiilor
* 29 iunie - Afisarea rezultatelor finale

Subiectele testelor nationale au fost trimise ilegal la Cluj
Exista posibilitatea fraudarii intrucat persoanele care au luat plicurile nu fac parte din comisia judeteana de testare
In judetul Cluj, subiectele testelor nationale au fost transmise cu incalcarea flagranta a Metodologiei privind organizarea si desfasurarea testelor nationale. Ministerul Educatiei a pus plicurile cu subiectele si cu baremele de corectare in bratele unor persoane care nu fac parte din comisia judeteana de testare. Potrivit normelor in vigoare, subiectele trebuie preluate de la Ministerul Educatiei de catre presedintele comisiei judetene de testare (care este unul dintre inspectorii scolari generali adjuncti) si de catre unul dintre secretarii comisiei. De la Cluj nu a venit nici unul, nici altul, ci s-a prezentat doamna Titiana Zlatior, inspector scolar general, care nu face parte din comisia judeteana de testare. Ea nu a venit singura, ci cu sotul, care nu are nici o treaba cu invatamantul, care nu e in comisia judeteana, dar care a semnat impreuna cu doamna Zlatior pentru preluarea subiectelor. "Am venit in calitate de inspector scolar general, cu sotul in calitate de sofer. Presedintele comisiei judetene nu a putut sa vina pentru ca trebuia sa asigure bunul mers al lucrurilor in judet. N-a mai putut sa vina nimeni pentru ca toti erau foarte ocupati. In plus costurile deplasarii erau foarte mari", ne-a declarat doamna Zlatior, care dovedeste ca nu cunoaste Metodologia testelor nationale. Ministerul Educatiei nu a negat faptele descoperite de redactorul Adevarul. Mai mult, ministerul a recunoscut aseara ca s-a incalcat Metodologia si a precizat ca se vor lua masuri impotriva celor vinovati. De asemenea, ni s-au dat asigurari ca nu s-a produs nici o frauda.

Zeci de copii accidentati sau imobilizati la pat au vrut sa fie in rand cu colegii lor
Marian a terminat examenul cu o ora mai tarziu. Comisia i-a prelungit timpul de examinare cu o ora pentru ca avea mana dreapta in ghips. El a dictat si o profesoara a scris. "A fost greu la inceput din cauza emotiilor", spune Marian Parvu. Baiatul si-a rupt mana acum aproape doua luni la un meci de fotbal in timpul orei de sport. "Stateam in poarta si un baiat m-a lovit cu mingea de mi-a dat mana peste cap. N-am luat in seama si cand am cazut am incercat sa ma ridic, mi s-a dat iar mana peste cap", povesteste el cu detasare. Mana s-a rupt in doua locuri, a necesitat operatie si este deja a doua oara bandajata in ghips. Profesoara, care a scris dupa dictarea elevului, a spus ca Marian a gasit raspuns la toate subiectele: "A dictat cursiv, a stat, s-a mai gandit. Sa speram ca toate raspunsurile lui sunt corecte". Alti 7 elevi bucuresteni au realizat lucrarea scrisa prin dictarea continutului unui profesor asistent. In acest an, numarul elevilor suferinzi a fost aproape dublu in Bucuresti, dupa cum ne-a declarat inspectorul scolar general-adjunct, Victoria Nicola. Un numar de 15 elevi au sustinut examenul imobilizati la pat, iar alti 66 au solicitat marirea timpului destinat redactarii lucrarii scrise. Directorul general din Ministerul Educatiei, Liliana Preoteasa, ne-a declarat ca sunt foarte multi copii bolnavi de varicela si oreon. "Sunt si alte cazuri de copii aflati pe patul de suferinta, care te cutremura. Sunt peste 10 copii paralizati. Un copil din judetul Timis a trecut printr-un episod psihotic depresiv. Am mai dat aprobare pentru deplasarea comisiei la spital sau la domiciliul candidatului pentru cazuri de copii accidentati de masina, operati de apendicita, bolnavi de leucemie. Exista un elev care si-a fracturat mainile si picioarele dupa ce s-a urcat sa se dea cu bicicleta pe niste mese", a mai declarat directorul Liliana Preoteasa.

Bucuresti
O eleva eminenta, luata cu salvarea in timpul testarii
La centrul de testare de la Scoala 165 din Bucuresti, o fetita cu rezultate foarte bune la invatatura a fost nevoita sa paraseasca sala de examen pe targa. Inspectorul coordonator al sectorului 4, Gabriela Postescu, ne-a declarat ca fetita a scris aproximativ o ora dupa care i s-a facut rau si a inceput sa tremure. "A fost transportata cu salvarea la spital. A fost sedata, iar medicul i-a interzis sa continue examenul cu subiecte de rezerva. Ne-a spus ca urmeaza sa i se faca o encefalograma", a mai precizat inspectorul. Comisia de testare a decis sa trimita la centrul de corectare teza fetitei intrucat ea rezolvase mai bine de jumatate din subiecte. Profesorii din comisie au afirmat ca fata va lua nota de trecere si spera ca pana marti sa se faca bine pentru a putea continua examenul.

Profesorii la tabla - "Nu putem corecta si supraveghea doar din datorie"
* Daniela Ganea, profesor supraveghetor la Scoala nr. 139 din Capitala:
"Nu e nimic nou pentru Romania sa pui carul inaintea boilor. Eu m-am resemnat, ca lucrez de ani buni in invatamant. Cred si sper totusi ca voi fi platita pentru orele de supraveghere, ar fi chiar absurd sa nu primim bani pentru aceasta activitate.
* Stefania Dinu, profesor de Educatie Fizica, Colegiul Economic Hermes, din Bucuresti:
"Asa a fost tot timpul. Nici nu ma asteptam sa se plateasca. Oricum o sa se dea niste puncte care conteaza pentru definitivat si grade. O mica atentie ar fi de dorit".
* Simona Stoian, profesor supraveghetor la Scoala nr. 139 din Bucuresti:
"E vorba de proasta organizare, ce sa mai discutam. E prima oara cand vin la supraveghere la teste nationale, dar e probabil si ultima, ca e un stres inutil. Am venit, in primul rand, pentru partea financiara, profesorii sunt nevoiti sa faca orice pentru niste bani in plus".
* Daniela Ticu, profesor supraveghetor la Scoala nr. 139:
"Ca in fiecare an, ne asteptam sa primim mult mai putini bani decat am merita. Pentru ca, totusi, responsabilitatea e mare: sa nu se miste, sa nu copieze... Probabil ca vom fi anuntati zilele acestea despre cum se face plata, eu deocamdata nu stiu absolut nimic".
* Doina Bradu, profesor de Biologie, Scoala 77 din Bucuresti:
"Eu zic ca ar trebui dat, sa se ia in vedere munca depusa, numarul de ore".
* Andreea Mezei, profesor de Limba Engleza, Scoala 71 din Bucuresti:
"Suntem pusi in fata faptului implinit. Nu mi pare normal sa venim aici pur si simplu din datorie".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite