Testarea radiaţiilor telefonului mobil costă 200 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testarea radiaţiilor telefonului mobil costă 200 de euro
Testarea radiaţiilor telefonului mobil costă 200 de euro

Ieri a fost inaugurat un laborator care determină nivelul radiaţiilor emise de terminalele de telefonie mobilă, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Încercări în Electrotehnică (ICMET) din Craiova.

Testarea durează aproximativ 10-15 minute pentru o frecvenţă a telefonului, timp în care aparatul din laborator redă valoarea radiaţiilor din toate poziţiile în care poate fi ţinut la ureche.

Tot testul costă în jur de 200 euro, reprezentanţii ICMET precizând că vor exista preţuri diferite pentru persoanele fizice şi pentru cele juridice.

Craiovenii nu sunt dispuşi să plătească această sumă pentru a afla nivelul radiaţiilor din telefonul mobil. „Nu aş da niciodată atâţia bani. Mai bine îmi iau hands-free. În general, prefer să ţin telefonul departe de ureche şi niciodată nu dorm cu el la cap“, a spus Ionuţ Ciobotă, reprezentant medical în Craiova.

Medicii sunt de părere că oricine ar trebui să ştie cât de periculoase sunt radiaţiile emise de telefoanele mobile. „Cercetătorii au tras concluzia că e bine să vorbim cât mai puţin la telefon şi să nu-l ţinem lipit de ureche. Cei care fac asta reclamă frecvent dureri de cap şi insomnii“,a spus Iacob Tudor, medic la Spitalul CFR din Craiova.

Andrei Marinescu, managerul proiectului finanţat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, susţine că orice telefon mobil ar trebui să respecte normele în vigoare privind emisiile de radiaţii, de  2 W/kilogram.

image

Cercetătorii au tras concluzia că e bine să vorbim cât mai puţin la telefon şi să nu-l ţinem lipit de ureche.

image


Iacob Tudor
medic

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite