Tentativa de copiat si plagiatul, mentionate in diploma de absolvire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi se va introduce, incepand din anul universitar 2005-2006, in suplimentul de diploma, o referire la abaterile grave de la disciplina universitara, cele

La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi se va introduce, incepand din anul universitar 2005-2006, in suplimentul de diploma, o referire la abaterile grave de la disciplina universitara, cele mai vizate fiind copiatul si plagiatul. Initiativa ii vizeaza, in primul rand, pe studentii care vor promova examenele prin frauda, fie prin copiat (in cazul examenelor scrise), fie prin plagiat (in cazul proiectelor, referatelor sau diverselor lucrari cerute pentru evaluare). Astfel, un student care este prins copiind la un examen fie primeste un avertisment, fie este exmatriculat, avand posibilitatea de a se reinmatricula cu taxa, indiferent de cate ori se repeta incidentul. Prin includerea unor referiri la astfel de abateri in suplimentul la diploma, un act complementar diplomei ce descrie pe larg traseul universitar al studentului si explica modalitatea de evaluare si sistemul de invatamant dintr-o anumita tara, se doreste descurajarea unor astfel de practici. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" vrea sa promoveze excelenta, ceea ce presupune si o anumita calitate a absolventilor si a comportamentului lor. Prevederea va fi introdusa si in regulamentul didactic al universitatii, dupa ce va fi adaptat noilor reglementari introduse prin restructurarea invatamantului superior.
Studentii isi ascund mai nou fituicile in ceasul de la mana
Inventivitatea studentilor atinge cote maxime atunci cand vine vorba de metode eficiente de copiat la examene. Cea mai noua dintre ele le apartine studentilor de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi, care s-au gandit sa ascunda fituicile in ceasuri, carora, in prealabil, le scot mecanismele. I-a dat de gol chiar rectorul UMF, Vasile Burlui, care a declarat: "Mi-au spus colegii mei ca se copiaza ba cu fituici, ba cu microfoane prin urechi sau direct de pe reportofoane, dar cea mai noua metoda este acum ceasul. Studentii fac cateva suluri cu subiectele de la examen pe care le baga in ceas, dupa ce scot mecanismul acestuia. Pentru ca scrisul nu este vizibil cu ochiul liber, cadranul ceasului e inlocuit cu o lupa. Sulurile sunt rulate cu cheita cu care se intoarce ceasul".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite