Taxele de la stat şi de la privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxele de la universităţile de stat sunt cu 40% mai mari decât cele de la instituţiile private. Oferta bogată de programe educaţionale de la universităţile de stat şi particulare îi pune pe candidaţi în dificultate atunci când vor să aleagă facultatea.

Cum îmi aleg facultatea la care vreau să studiez? Pot să-mi permit taxa de studiu? Ce anume primesc de banii plătiţi? Acestea ar trebui să fie întrebările pe care tinerii ar fi bine să şi le pună înainte să dea la facultate.

Taxele de studiu la universităţile româneşti variază în funcţie de profilul şi de forma de învăţământ, de stat sau privat. Studiile arată că, la instituţiile de stat, sumele  plătite de studenţi sunt mai mari cu 40% decât cele de la universităţile particulare.

Dacă la stat suma maximă pentru specializarea Drept ajunge până la 2.500 de lei, la instituţiile private un an de studiu la Drept costă, în medie, 1.600 de lei. La specializările de stat, studiile economice ajung la 3.000 de lei, în timp ce la privat ajung la maximum 1.800 de lei.

Cei care vor să devină ingineri urmând cursurile unei facultăţi de stat plătesc între 1.800 şi 4.400 de lei. La privat, taxele pentru specializările de inginerie ajung la maximum 1.800 de lei.

Şi la Medicină, diferenţele sunt simţitoare: 5.000 de lei taxa anuală de studiu la stat şi 3.000 de lei la instituţiile private. Reprezentanţii universităţilor de stat arată că taxele se stabilesc în funcţie de cheltuielile pe care le fac pentru pregătirea studenţilor: salariile profesorilor, licenţele software, servicii internet, abonamentele la bazele de date, achiziţiile de carte, biblioteca, cheltuielile de întreţinere şi reparaţiile la clădiri, serviciile de curătenie şi paza.

Contează cheltuielile cu studentul

Dumitru Miron, prorector al Academiei de Studii Economice, dezvăluie că taxa pentru un an de studiu se calculează detaliat ţinând cont de costul pentru un student.

„Noi calculăm taxele, dar nu facem rabat de la calitate. Atunci când aleg să urmeze o facultate cu taxă, tinerii ar trebuie să analizeze calitatea educaţiei oferite“, spune Dumitru Miron.

Vasile Işan, rectorul Universităţii „Al. I Cuza“ din Iaşi, consideră  că prestigiul universităţii contează mai puţin în România. „Cred că primul criteriu de care ar trebui să ţină cont un student când dă la facultate este reputaţia instituţiei la care va studia. Taxa de studiu poate fi un criteriu, dar nu esenţial. Taxa ţine mai mult de situaţia materială a părinţilor. Însă eu le recomand tinerilor să ţină cont de reputaţia instituţiei, să vadă dacă diplomele sunt recunoscute pe piaţa muncii“, susţine Vasile Işan.

„Nu mărim taxele pentru că oamenii nu au bani“

Rectorii universităţilor private spun că taxele diferă în funcţie de materialele folosite pentru studiu. “Anul acesta nu mărim taxele. Rămân la acelaşi nivel ca anul trecut. În plus, studenţii pot plăti banii în trei rate. Am păstrat facilitatea pentru studenţii care vin să plătească la 1 octombrie toată taxa.

Ei vor plăti cu 50 de euro mai puţin“, afirmă Corina Dumitrescu, rectorul Universităţii „Dimitrie Cantemir“ din Bucureşti. În opinia acesteia, tinerii care vin să studieze cu plată, la stat sau privat, nu au altă opţiune. „Altfel, ei ar merge la universităţi din străinătate. Noi nu mărim taxele pentru că ştim că oamenii nu au bani“, mai spune Corina Dumitrescu.

La Universitatea „Titu Maiorescu“ din Bucureşti, taxele se stabilesc atât în funcţie de situaţia financiară a studenţilor, cât şi în funcţie de investiţiile pe care universitatea le face. „Taxele sunt diferenţiate în funcţie de programul de studiu oferit de facultăţi.

Există o taxă la Medicină şi altă taxă la Drept. De banii plătiţi le oferim studenţilor predarea cursurilor, accesul în laboratoare, acolo unde este cazul, biblioteci şi acces gratuit la internet“, arată Dumitru Gheorghiu, prorectorul Universităţii „Titu Maiorescu“.

El mai spune că absolvenţii universităţii sunt monitorizaţi cu ajutorul unei asociaţii alumni. „Din cercetările noastre am observat că studenţii nu vin la noi pentru că taxele sunt mai mici, ci vin după renumele universităţii“, spune Dumitru Gheorghiu. 

Cum îmi aleg universitatea?

Specialiştii în consiliere pentru carieră arată că nu contează unde urmezi cursurile, ci, mai degrabă, ce acumulezi în anii de studiu. Cu toate acestea, atunci când aleg, tinerii ar trebui să ţină cont de câteva lucruri.

În primul rând, de costul studiilor pe care vor să le urmeze şi dacă îşi pot permite să le plătească. Oraşul în care vor să studieze poate creşte sau scădea costurile de întreţinere. Facultăţile din provincie costă mai puţin decât cele din Capitală.
Specialiştii spun că, într-o anumită măsură, contează şi reputaţia instituţiei de învăţământ, însă, uneori, facultăţile mai puţin cunoscute oferă o pregătire mai bună decât instituţiile cu notorietate.

 Indiferent că universitatea aleasă e în ţară sau în străinătate, viitorul student ar trebui să se intereseze de compoziţia mediului studenţesc, dacă mediul este eterogen sau omogen. În cazul în care aleg să meargă în străinătate, tinerii ar trebui să se intereseze dacă serviciile şi programele oferite de universitate sunt variate şi îi ajută să depăşească barierele culturale.

De asemenea, este important de ştiut care sunt performanţele facultăţii la care tinerii vor învăţa. Există absolvenţi angajaţi pe piaţa muncii? Are facultatea legături de colaborare cu diverse companii, la care studenţii să facă practică şi, eventual, să se angajeze după ce-şi termină studiile? În opinia specialiştilor contează şi modul de lucru cu profesorii. Există profesori dispuşi să te consilieze?

Un alt lucru important este locul în care studenţii vor fi cazaţi. Au loc toţi studenţii în campus sau sunt nevoiţi să locuiască în afara acestuia?

Atunci când aleg să se cazeze într-un campus universitar, studenţii ar trebui să se intereseze şi de activităţile pe care le pot face aici. 

image
image
image

Când aleg să urmeze cursurile unei universităţi, tinerii ar trebui să ţină cont de calitatea educaţiei oferite. Taxele le calculăm în funcţie de costul pe care îl facem cu un student. Ţinem cont de resursele folosite.

image



Dumitru Miron, prorector la ASE

image
image

Faţă de anul trecut, când rata se plătea în două tranşe, anul acesta studenţii o pot plăti în trei rate. Am păstrat reducerea de 50 de euro pentru studenţii care vin să plătească la 1 octombrie toată taxa.

image



Corina Dumitrescu, rector la Universitatea „Dimitrie Cantemir“

image
image

Taxele sunt diferenţiate în funcţie de programul de studiu. De banii plătiţi de studenţi le oferim predarea cursurilor, accesul în laboratoare, în biblioteci şi accesul gratuit la internet.

image



Dumitru Gheorghiu, rector la Universitatea „Titu Maiorescu“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite