Tauri de rase nobile folosiţi la inseminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tauri de rase nobile folosiţi la inseminare
Tauri de rase nobile folosiţi la inseminare

În ferma din localitatea Malu Mare trăiesc 40 de animale, iar un singur exemplar poate procrea aproximativ 20.000 de viţei. Ferma vinde anual peste 500.000 de doze de lichid seminal. În România, preţul unui flacon este între 7 şi 10 lei, iar în Germania poate ajunge până la 10 euro.

Cei 40 de tauri ai firmei Semtest din Malu Mare sunt de rase celebre:  Holstein, Red Holstein, Bruna, Pinzgau, Fleckvieh, B-Belgique, Charolais, Piemontese şi Limousin.

Animalele locuiesc într-un grajd imens, lângă care se află două laboratoare unde se depozitează materialul seminal. Spermatozoizii se păstrează la o temperatură de minus 196 grade Celsius, în azot lichid, şi pot fi folosiţi şi peste 100 de ani.

Ferma de recoltare de la Malu Mare vinde anual peste 500.000 de doze. În România, preţul unui flacon este cuprins între 7 şi 10 lei, în timp ce în Germania poate ajunge şi la 10 euro.

Conducerea societăţii spune că taurii nu se scot la vânzare, ei fiind folosiţi numai pentru a transmite gena mai departe.

„Într-un singur an, un taur poate produce material seminal din care se pot naşte 20.000 de viţei. Nu toţi însă se pot ridica la un anumit nivel. Abia după ce împlinesc şase ani ne dăm seama dacă un taur poate fi folosit sau nu la inseminarea artificială“, a declarat Mircea Bara, directorul tehnic din cadrul Semtest Craiova.

Bara a mai spus că oamenii de la ţară ar trebui să înţeleagă că inseminarea artificială este un lucru bun, ţinând cont că animalele sunt de rasă.

Localnicii din Malu Mare susţin că, deşi societatea a fost înfiinţată în 1977, nu ştiu cu exactitate ce se produce acolo. Mulţi dintre aceştia cred că nu este decât o fermă unde animalele sunt crescute pentru a fi sacrificate.

„Mamă, eu ştiu că şi pe vremea lui Ceauşescu era ceva acolo, dar nu ştiu prea bine ce. Am văzut trei-patru viţei frumoşi, de rasă, dar de însămânţarea asta artificială de care mă întrebaţi dumneavoastră nu am auzit până la vârsta mea de 80 de ani“, a spus Nataşa Stoica, din comuna Malu Mare.

Tratament regesc

Taurii de la ferma de inseminare din Dolj au parte de un tratament regesc. Primesc hrană de cea mai bună calitate şi sunt consultaţi periodic de medicii veterinari care le fac analize peste analize.

Mircea Bara a spus că aproximativ 40% din vacile din Dolj sunt obţinute prin inseminare artificială şi că ferma de tauri din Dolj primeşte ajutor financiar de la stat, dar din 2010 acesta va fi stopat, iar firma va trebui să se descurce pe cont propriu. Taurii deservesc 35 de judeţe, unde sunt trimise fiolele cu lichid seminal. 

image

Într-un singur an, un taur poate produce material seminal din care se pot naşte 20.000 de viţei. Abia după ce împlinesc şase ani ne dăm seama dacă un taur poate fi folosit sau nu la inseminarea artificială.

image


Mircea Bara
director Semtest Craiova

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite