Tatăl lui Raţ s-a săturat de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agasat de taxele şi de impozitele impuse de stat, Ion Dincă Raţ i-a interzis fiului să mai dezvolte afaceri în ţară. Răzvan Raţ şi-a investit leafa de fotbalist într-un hotel şi o bază sportivă în Slatina şi într-o pensiune în Predeal. De acum trei ani, sfătuit de taică-său, investeşte în apartamente în Ucraina.

Din multe puncte de vedere s-ar putea crede că Ion Dincă Raţ este un om pe deplin împlinit şi fericit. Casă mare în Piatra Olt, administrator de hotel plus bază sportivă în Slatina, pensiuni în Predeal, o soţie director de societate, un băiat inginer în Bucureşti, un altul fotbalist de echipă naţională şi om de bază la Şahtior Doneţk. Este unul dintre oamenii care şi-ar putea îndeplini aproape orice vis în mijlocul concetăţenilor săi.

Cu toate acestea, biruit de hăţişul birocraţiei şi exasperat de numeroasele taxe şi impozite sub care stă afacerea familiei, declară răspicat că-i pare rău c-a investit în România.

Casa cu trofee şi medalii

În oraşul Piatra Olt (pe vremuri un important nod de cale ferată, azi un banal orăşel de câmpie), pe strada Victoriei, numărul 19, Ion Raţ şi-a făcut o casă în 1983. Că a vrut, că n-a vrut, musai a trebuit s-o proiecteze cu etaj, fiindcă aşa cerea legislaţia în acea perioadă. Răzvan se născuse cu doi ani mai devreme la Maternitatea din Slatina, însă în această casă are adunate toate amintirile copilăriei.Aşezată la stradă, se află la numai o sută de metri de terenul de fotbal, unde Raţ senior şi-a desfăşurat activitatea de jucător (pe post de portar) şi de antrenor pentru micuţul Răzvan. La intrarea în locuinţă, o terasă acoperită are rolul de a prelungi până în miez de noapte discuţiile de familie în rarele momente când feciorii fac o vizită la Piatra Olt.

La parter, un living uriaş cu minibar, canapele scumpe şi o plasmă de aproape doi metri asigură confortul dorit. La etaj sunt trei camere pe hol: una pentru soţii Raţ şi două pentru copii. Camera lui Răzvan are un pat de mijloc plin cu jucării de pluş, o blană de leopard pe parchet şi o vitrină cu mingiile pe care fotbalistul a luat autografe de la marii jucători ai lumii.

Pe hol, într-o latură a bibliotecii, sunt cele 11 trofee şi medalii obţinute în campionatul ucrainean şi chiar medalia de la Supercupa Europei pierdută de Şahtior, în anul 2009, în meciul cu Barcelona. În curte, un câine din rasa rottweiler îl mârâie bucuros pe domunl Raţ. „E Buster, câinele lui Răzvan, pentru el vin zilnic în Piatra Olt. Oricum, în fiecare weekend eu şi soţia dormim aici. Iar Răzvan, când vine în ţară, tot aici doarme, nu la hotel." Se urcă apoi într-un Chrysler spaţios şi demarează în trombă spre Slatina.

Baza sportivă „Pitic Sport"

În anul 2004, cu banii trimişi de Răzvan, familia Raţ concesionează un teren în Slatina şi începe construcţia unei baze sportive, pe care o numeşte „Pitic Sport". La scurt timp se începe şi construirea unui hotel, ce va fi deschis în anul 2008. De atunci, Victoriţa şi Ion Raţ locuiesc şi-şi desfăşoară activitatea aici cinci zile pe săptămână. „Răzvan a fost cel care şi-a dorit să facă ceva pentru Slatina, că aici s-a născut. Şi-a zis că, dacă tot a câştigat bani din fotbal, să-i întoarcă fotbalului prin crearea unei baze sportive de profil.

image

Raţ senior este foarte mândru de medaliile fiului său

A dorit ca puştii să-şi însuşească tainele fotbalului în condiţii mai bune decât le-a avut el. Pentru a ajunge fotbalist, când era mic, făcea naveta 44 de kilometri de la Piatra Olt la Craiova. Baza sportivă oferă condiţii extraordinare. Are apă caldă permanent, teren acoperit, echipament, mingii, antrenori, vestiare cum nici în Divizia A nu sunt, toate astea contra unei sume de 70 de lei pe lună. Asta înseamnă şase pachete de ţigări", explică domnul Raţ.

Hotel Zytto by Răzvan Raţ

Ion Dincă, alături de câinele lui Răzvan, Buster

Mai întâi trebuie spus că „Zytto" este numele de alint cu care Iulia, soţia lui Răzvan, îl strigă pe fotbalist. Clasificat la trei stele, hotelul are tot ce-i trebuie: restaurant, sală de bowling, de biliard, piscină etc.Aici, la etajul IV, este în curs de finisare apartamentul lui Răzvan, ce ocupă o suprafaţă de 450 mp cu terasă cu tot. Deşi e mândru de hotelul pe care-l administrează, Ion Raţ nu mai vrea să audă de România. Asta de când, dincolo de taxe şi impozite, i-a mai fost impusă o taxă de hotel de 6%. A fost picătura care a umplut paharul.

image

De atunci şi-a schimbat opţiunile: „Sunt administratorul întregii societăţi. De când este la Şahtior şi până acum trei ani, Răzvan şi-a trimis toţi banii acasă, bani pe care eu i-am administrat. Toată munca lui de fotbalist a băgat-o aici. N-a avut copilărie, n-a avut bucurii, dar a încercat să facă lucrul ăsta bun pentru Slatina. Dările către stat sunt exorbitante: TVA-uri, taxe hoteliere, impozit pe clădiri de ordinul miliardelor de lei. Nu se poate aşa ceva! De doi-trei ani i-am interzis să investească în România şi i-am sugerat ca toate investiţiile să le facă în Ucraina. Păi, România nu-ţi oferă niciun fel de facilităţi! Investeşti şase milioane de euro, iar statul nu‑ţi dă voie să-ţi iei o maşină de lux".

„Îl sfătuiesc să nu rămână în România..."

La încheierea carierei de jucător, Ion Dincă Raţ nu-şi vede fiul făcând antrenorat, ci crede că i s-ar potrivi mult mai bine funcţia de conducător de club. Nici în România nu-l vede venind pentru a-şi continua afacerile: „Mi-e greu să cred că se va stabili aici. E dezamăgit de ceea ce oferă statul român investitorilor. Hotărârea de a nu rămâne în România a luat-o acum doi-trei ani şi chiar noi l-am sfătuit să nu se mai întoarcă. O să ne fie dor de el, dar sunt deja 17 ani de când îl auzim la telefon şi-l vedem de două ori pe an. Ne-am obişnuit cu acest mod de viaţă. Dacă nu vine el acasă, mergem noi la el. Anul trecut l-am văzut la Istanbul, când s-a jucat Cupa UEFA; ne-am dus la Supercupa Europei, la Monte-Carlo, şi l-am văzut şi acolo; am fost în tribune la meciul Franţa-România. Pe 16 februarie îl vom vedea la Roma, fiindcă vom merge la partida Roma-Şahtior. Mai mult îl vedem la meciuri", zâmbeşte Raţ senior. Meciul cu AS Roma s-a încheiat cu o victorie importantă a echipei lui Răzvan Raţ, cu 3-2.

„Oricum eu urmăresc toate meciurile în care joacă. Avem acasă un sistem de antene parabolice care prind în jur de 8.000 de posturi. Îi văd evoluţia pe gazon din Ucraina până-n Dubai sau Spania. Îi monitorizez pe o fişă toate meciurile, îl sun apoi şi‑i spun ce a greşit şi ce a făcut bine. Nu se supără că fac asta, ci se bucură că-l urmăresc şi-l apreciez. Eu ca eu, dar soţia e şi mai înfocată! Ea îl judecă mai rău decât mine", spune Raţ senior şi zâmbeşte larg, arătându-şi şmechereşte strungăreaţa.

"De doi-trei ani i-am interzis să mai investească în România. Aici nu ţi se oferă niciun felde facilităţi! Investeşti şase milioane de euro, iar statul nu‑ţi dă voie să-ţi iei o maşină de lux."
Ion Dincă Raţ tatăl lui Răzvan Raţ

Fotbalist din tată-n fiu

Familia din care provine Răzvan Raţ este compusă din tatăl Ion Dincă Raţ (59 de ani), mama Victoriţa Dincă Raţ (58 de ani) şi fratele mai mare Ciprian Dincă Raţ (35 de ani).Tatăl s-a născut la Piatra Olt, unde a urmat şcoala generală şi liceul. A absolvit apoi cursurile Şcolii tehnice postliceale de prelucrare construcţii-maşini din Bucureşti, devenind tehnician proiectant şi fiind repartizat la Piteşti. Cum juca şi fotbal la echipa din Piatra Olt, după doi ani, a renunţat la meseria de tehnician şi a intrat în cadrul CFR-ului, ca impiegat de mişcare la staţia Balş. După 10 ani a ajuns în Piatra Olt, ca operator la regulatorul de circulaţie pe calea ferată, iar din '89 a fost operator-şef, până în februarie 2010, când s-a pensionat. A făcut muncă de sindicat şi se laudă cu semnarea a şapte contracte colective de muncă, unele dintre ele negociate chiar cu Băsescu, pe vremea când era ministrul Transporturilor.

Victoriţa Raţ a terminat acelaşi liceu, ca soţul, în Piatra Olt. A făcut cursuri de operator-calculator şi a lucrat, din '85 până-n '89, la Uzina de Aluminiu Slatina, la centrul de calcul. După '89 s-a transferat la depoul de locomotive Piatra Olt, tot pe post de operator-calculator, iar din 2005 a devenit directorul societăţii „Pitic Sport". Ciprian Raţ a terminat transporturile, este inginer în Bucureşti, este căsătorit şi are un copil.

Un „veteran" al naţionalei

- S-a născut la 26 mai 1981 la Piatra Olt, judeţul Olt.
- Începe fotbalul ca junior al clubului Universitatea Craiova, unde este remarcat de Mircea Lucescu, cel care-l şi convinge să se transfere la Rapid Bucureşti.
- În 2003, acelaşi Mircea Lucescu îl transferă la formaţia Şahtior Doneţk.
- Are în palmareas cinci campionate câştigate (două cu Rapid Bucureşti, trei cu FC Şahtior Doneţk), trei Cupe (una cu Rapid Bucureşti, două cu FC Şahtior Doneţk), trei Supercupe (una cu Rapid Bucureşti, două cu FC Şahtior Doneţk), şi o Cupă UEFA cu FC Şahtior Doneţk.
- Face parte din lotul echipei naţionale a României din 2002, pentru care a fost selecţionat de 72 de ori, marcând un singur gol.

image


Sărăcia din România, relatată de francezi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite