Tăriceanu le oferă profesorilor maxim 28%. Sindicatele refuză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni seara că Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care salariile cadrelor didactice vor fi mărite gradual, astfel  profesorii din sistemul preuniversitar, care au salariile cele mai mici, vor primi o majorare de 28% în două trepte, de la 1 martie 2009 şi de la 1 septembrie.

"Aceasta este cea mai potrivită soluţie pe care bugetul o poate suporta. Decizia noastră se vrea şi o invitaţie la dialog pentru sindicate", a afirmat Tăriceanu luni seara, în cadrul unei declaraţii de presă.

El a precizat că, astfel, oferă tinerilor care doresc să intre în învăţământ sau care deja lucrează în învăţământ un salariu "stimulativ" la intrarea în sistem. El a spus că majorările se aplică atât în sistemul preuniversitar, cât şi în cel universitar, dar a oferit date doar în privinţa debutanţilor din sistemul preuniversitar. "Astfel, în sistemul de învăţământ preuniversitar, la primele trepte de salarizare, majorarea va fi de 28%, urmând schema degresivă despre care v-am vorbit", a declarat Tăriceanu, fără a oferi alte date.

"Creşterea a fost făcută în aşa fel încât să fie păstrate echilibrele macroeconomice. Majorările vor fi acordate în două trepte: una la 1 martie şi una la 1 septembrie.  Procentul din PIB alocat educaţiei nu se va modifica, va fi tot 6 la sută din PIB, ca şi anul acesta. Va fi păstrat şi volumul investiţiilor nealterat în aşa fel încât să mergem mai departe cu procesul de modernizare a şcolii româneşti", a mai spus primul ministru.

El a precizat că sistemul de majorare diferenţiată a salariilor va fi aplicat şi în alte sectoare bugetare, precum sănătatea şi justiţia.

Sindicaliştii din Educaţie nu acceptă oferta Guvernului şi continuă protestele


După anunţul premierului, sindicaliştii din educaţie au anunţat că nu renunţă la greva generală.

"Nu ne interesează propunerea premierului. Vom urma calendarul protestelor, astfel că, pe 18 noiembrie, vom face grevă generală", a precizat preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, citat de NewsIn.

Aceeaşi reacţie a avut-o liderul Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea. "Nu vrem decât respectarea legii adoptată de parlament şi promulgată de preşedinte, prin care salariile cadrelor didactice trebuie să fie majorate cu 50 la sută", a spus Cornea.

Preşedintele Federaţiei Alma Mater, Răzvan Bobulescu, califică şi el oferta Guvernului drept "o aberaţie".

"Propunerea guvernului Tăriceanu este o aberaţie. Premierul chiar ne împinge în grevă. Speranţa noastră stă în decizia Curţii Constituţionale de marţi", a declarat, tot luni, liderul Federaţiei Alma Mater.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite