Filme de Oscar la festivalul Alter-Native

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din pelicula poloneză „Tot ce-mi place“
Imagine din pelicula poloneză „Tot ce-mi place“

Mureşenii vor avea posibilitatea să urmărească în premieră naţională filme de Oscar la Palatul Culturii din Târgu-Mureş la festivalul de scurtmetraj Alter-Native, ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie.

În concurs intră 52 de scurtmetraje şi 22 de producţii de lungmetraj, dintre care două sunt propuse pentru premiul Oscar la secţiunea „Cel mai bun film străin".

La această ediţie, România şi Franţa vor fi reprezentate de câte şapte scurtmetraje, Ungaria de şase. Invitatul de onoare al festivalului este Slovenia. „Vineri, de la 22.40, va putea fi văzut şi filmul polonez «Tot ce-mi place», de Jacek Borcuch, drama cu Mateusz Kosciukiewicz, Olga Frycz în rolurile principale înscris în cursa pentru Oscar. Festivalul din acest an este foarte atrăgător pentru cinefili", a declarat Fodor Marta, coordonator.

Aproape 12 ore de proiecţii

Sâmbătă, de la ora 21.30, va rula „Bibliotheque Pascal", de Szabolcs Hajdu, din distribuţia căruia fac parte actori români, printre care Oana Pellea, Răzvan Vasilescu şi Andi Vasluianu. Filmul este propunerea Ungariei la premiul Oscar la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină", pentru gala care va avea loc în 2011.

Pe lângă programul de concurs, cinefilii pot urmări filmele artistice „Pâine şi lapte" de Jan Cvitkovic din Slovacia, „Antigoné", de Jakab-Benke Nándor (coproducţie România-Ungaria), precum şi filme realizate în Tabăra Internaţională de Creaţie Filmtett-Duna Mühely, cum ar fi „Subterfugii", realizat de Dyga Zsombor. 

Muzică pentru toate gusturile

Vizionarea filmelor înscrise în concurs, precum şi a filmelor artistice, a celor studenţeşti şi a documentarelor va continua până la 7 noiembrie, când vor fi proiectate publicului şi scurtmetrajele premiate. Potrivit organizatorilor, durata programului de concurs va fi de 11 ore şi 7 minute.

Pe lângă filme, Alter-Native promoveză cultura în general, astfel că în cadrul manifestării vor fi programate concertele trupelor  Földes László Hobo (din Ungaria, în 3 noiembrie), Impera Band (din România, în 4 noiembrie), Pál Utcai Fiúk (din Ungaria, în 4 noiembrie) şi Marcian Petrescu & Trenul de noapte (în 5 noiembrie).

Preţul unui bilet de o zi la festivalul de scurtmetraje este 10 lei, iar un abonament pentru toate cele cinci zile de Alter-Native va putea fi cumpărat la casa de bilete a Palatului Culturii, cu 30 de lei. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite