Taranii refuza sa mai vanda grau la pretul actual In unele zone, pretul a scazut la 2.200 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producatorii de grau se pregatesc sa inceapa recoltatul, dar nu au prea mari sperante in privinta castigului. "Anul acesta vom obtine mai putin decat anul trecut, dar tot vom ramane cu graul nevandut.

Producatorii de grau se pregatesc sa inceapa recoltatul, dar nu au prea mari sperante in privinta castigului. "Anul acesta vom obtine mai putin decat anul trecut, dar tot vom ramane cu graul nevandut. Productia medie in Timis va fi de aproximativ 3.700kg/ha (fata de cea de anul trecut cand a fost de 4.350kg/ha), dar problema este ca depozitele sunt inca pline cu graul din 2004. "Oamenii sunt disperati ca peste o saptamana-doua vor incepe recoltatul si nu stiu ce vor face cu graul", ne-a declarat Viorel Matei, presedintele Asociatiei Producatorilor de Cereale din Timis. Intrucat pretul care li se ofera taranilor din vestul tarii pentru un kilogram de grau din recolta de anul trecut este de doar 2.200 lei, acestia refuza sa mai vanda. "Cheltuielile minime pentru un hectar de teren este de 11,8 milioane lei, iar la un asemenea pret iesim in pierdere cu 35%", spun producatorii. Taranii nu au primit inca oferte clare pentru graul din acest an, iar preturile vehiculate pe piata sunt atat de mici incat producatorii refuza sa accepte asemenea sume. Producatorii din vest sunt hotarati sa se uneasca pentru a veni la Ministerul Agriculturii si sa ceara ca graul romanesc sa fie sustinut de stat. Taranii din sudul tarii sunt de acord cu cei din Banat si Transilvania si propun ca oficialii ministerului sa tina cont de calculele facute de specialistii Institutului de Economie Agrara care au stabilit ca pretul de cost pentru un kilogram de grau este de 4.500 lei. "Vrem sa se stabileasca un pret de referinta in functie de pretul de cost la care sa se adauge un profit de 1.000 lei/kg. Noi propunem un pret de 5.500 lei pe care sa-l avem la indemana in negocierile pe care le vom purta cu morarii si procesatorii", ne-a precizat Nicolae Sitaru, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale Ialomita.
Recoltat cu probleme din cauza tarifelor stabilite de detinatorii de combine
Pe de alta parte, agricultorii din Mehedinti se plang ca risca sa ramana cu graul nerecoltat din cauza tarifului de autorizare ridicat al activitatilor de seceris pe care trebuie sa-l achite detinatorii de combine. Cei 650 de proprietari de astfel de utilaje din judet nu vor putea presta in conditii legale activitatea de recoltare a paioaselor daca nu vor achita la primarii contravaloarea autorizatiilor pentru persoane fizice de circa 10 milioane de lei. ''Toate persoanele care vor obtine venituri in acest mod vor trebui sa achite anual impozite la bugetul de stat. in cazul in care vor fi depistati ca nu detin autorizatiile impuse de lege, vor fi amendati si acuzati de evaziune fiscala", a declarat directorul adjunct al Directiei Judetene a Finantelor Publice Mehedinti, Cornel Breaza. Agricultorii se plang la randul lor ca pretul de aproape 2 milioane de lei/ha pe care il pretind detinatorii de combine este foarte mare, raportat la valoarea unui kilogram de grau pe piata. "incercam sa convingem proprietarii de utilaje din Mehedinti sa scada sub 1.300.000 lei tariful pe hectar. Daca nu, vom aduce combinieri din alte judete, iar ei vor ramane cu utilajele in garaje", a precizat directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Mehedinti, Stefan Raceanu. In judetul Mehedinti, in aceasta campanie agricola sunt de recoltat 83.474 hectare cu paioase, din care 73.000 hectare cu grau si secara, 5.000 hectare cu orz, 1.049 hectare cu orzoaica, 4.425 hectare ovaz.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite