Taranii din Viseu s-au unit intr-o asociatie pentru a-si putea vinde vacile si laptele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea fermierilor au doar cate 2-3 vaci

Ioan Man din Viseu, judetul Maramures, are doua vaci si zece oi. Animalele sunt cele care asigura traiul zilnic pentru intreaga familie. "Fiecare vaca imi da cate 2.000 litri anual pe care ii vand la fabricile de lactate din zona. Alte 1.500 litri ii pastrez pentru consum propriu, familia noastra fiind destul de numeroasa. Toata branza obtinuta de la oile pe care le dau la cioban, la munte, o folosim in casa. Mai vand si eu prietenilor cate o bucata de cas, dar foarte putin", ne-a spus Ioan Man. In incercarea de a-si valorifica mai bine laptele, Man s-a inscris, alaturi de alti 2.000 de tarani din zona Viseu, intr-o asociatie a crescatorilor de animale. Impreuna, fermierii din zona au peste 5.000 de vaci si 7.000 de oi. "Ne-am organizat inca din 2001, pentru a reusi sa vindem mai usor si la un pret mai bun atat animalele, cat si laptele. In plus, avem trei oameni care se ocupa cu intocmirea dosarelor pentru obtinerea de subventii de la stat", spun agricultorii.
Un litru de lapte este cumparat de fabricile din zona cu 4.500-5.000 lei
Majoritatea taranilor din Viseu au cate doua-trei vite de pe urma carora traiesc. Nu sunt decat 2-3 fermieri care au cate 10-15 animale. "Problema este ca suntem ramasi in urma, muncim ca in 1907, fara utilaje moderne si dupa sisteme vechi, iar integrarea in Uniunea Europeana o sa ne prinda nepregatiti", a mai aratat Ioan Man. Acum, principala preocupare a taranilor este sa-si valorifice produsele. Din fericire, exista cinci procesatori de lapte de vaca in zona si oamenii au unde sa-si vanda marfa. Fermierii se plang insa ca pretul oferit de fabrici este destul de mic, un litru de lapte fiind vandut cu 4.500-5.000 lei. Nu numai laptele aduce bani taranilor, ci si animalele. Oamenii se mandresc cu vacile din rasa Bruna pe care le vand celor care vor sa-si infiinteze "ferme adevarate". Numai in ultima luna, asociatia a vandut 11 taurasi de 400 kg la un pret de 30 milioane lei fiecare.
Branza de oaie este vanduta la negru
Taranii din Viseu spun ca probleme mai mari apar atunci cand este vorba despre valorificarea laptelui de oaie. Animalele sunt trimise la munte, iar ciobanii le dau taranilor branza. "Pentru ca nu exista nici un procesator in zona, nu ne putem vinde produsele decat la negru. Nu este nimic organizat si fiecare trebuie sa se descurce cum poate. Majoritatea pastreaza branza pentru consum propriu sau o vand prin piete", a precizat Man.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite