Un „ucigaş în serie” omoară, cu otravă de şobolani, porumbei în Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În PiaţaOperei au apărut primii porumbei morţi
În PiaţaOperei au apărut primii porumbei morţi

În ultimele zile, timişorenii au observat cadavre de porumbei pe străzi. Testele arată că au fost ucişi cu otravă de şobolani. Cu o ultimă înghiţitură de aer, care nu-l mai poate salva, porumbelul ars pe dinăuntru de otrăvuri misterioase se prăbuşeşte în faţa trecătorilor îngroziţi.

Agonizează câteva secunde, apoi rămâne fără suflare. Este o scenă care se repetă de câteva zile în Timişoara, unde porumbeii, consideraţi a fi unul dintre simbolurile Micii Viene, sunt omorâţi fără scrupule, de una sau mai multe persoane.

O ciumă nevăzută pare să secere aceste păsări, iar cadavrele lor pot fi văzute pe lângă pereţii clădirilor, pe străzi, călcate de maşini. Măturătorii de stradă iau pe lopeţi păsări muribunde şi le aruncă în tomberoane, iar câinii aleargă cu hoiturile în gură. Ultimul loc unde au apărut porumbei morţi este fântâna de la Punctele Cardinale, ceea ce înseamnă că a depăşit Centrul istoric.

Timişorenii iubitori de animale şi păsări încearcă să ajute cu ce pot, iar oficialităţile locale s-au mobilizat să administreze medicamente şi vitamine pentru a-i salva. Se pare că deja au murit aproximativ 400 de păsări.

Jurnalista Ramona Băluţescu, pasionată de porumbei, este una dintre persoanele care au semnalat această situaţie şi s-a implicat în salvarea păsărilor. „Am observat o problemă de acum o lună, dar atunci nu ştiam ce au. După rezultatele analizelor, e foarte clar că au mâncat otravă de şobolani amestecată în grâu", a spus Ramona Băluţescu.

Aceasta a cumpărat medicamente de la farmacii veterinare şi continuă munca de salvare a porumbeilor. „La început le-am curăţat guşa. Merg cu seringa prin oraş şi le injectez Fitomendion. O fiolă ajunge la cinci porumbei. Am trecut şi la operarea lor. Scot cam două, trei kilograme de grăunţe pe zi din porumbei, apoi îi cos", a mai spus Băluţescu.

„Sunt oameni dezaxaţi"

Nimeni nu ştie cu exactitate cine sunt făptaşii, însă otrăvirea porumbeilor, adevărate simboluri ale oraşului, a pus în alertă şi autorităţile.

„Am făcut verificări atente. Am dus păsări otrăvite la analize la Direcţia Sanitar-Veterinară şi la Facultatea de Medicină Veterinară. Bănuielile s-au adeverit. S-a pus otravă în grâu. E posibil ca ele să fi fost puse în podurile caselor, în curţi interioare şi chiar pe domeniul public. E clar că cine a făcut acest lucru este o persoană dereglată la minte, sunt oameni dezaxaţi, deranjaţi probabil că păsările fac mizerie. Noi vom arunca în continuare în apa lor şi în mâncare medicamente şi vitamine", a declarat Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei.

Timişoara şi povestea porumbeilor

Poliţia Locală are ordine precise să dea de urma celor care încearcă să extermine porumbeii. „Acţionăm cu întreg efectivul pentru a da de urma celor care au făcut aceste otrăviri. Aşteptăm şi reacţia cetăţenilor şi aşteptăm să ne anunţe dacă văd ceva, pentru că este greu să dai de ei", a declarat Georgiana Velicu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.

Timişoara fără porumbei nu are aceeaşi valoare, susţine Ioan Haţegan, unul dintre istoricii oraşului de pe Bega. „Porumbeii au apărut la începutul anilor 70, când în centru s-a montat ceasul şi s-a făcut acel rondou cu apă. Acolo au început să se adune porumbeii să bea apă. Oamenii au început să îi hrănească, să îi îngrijească, iar numărul lor a tot crescut", a spus Haţegan.

Porumbeii din Piaţa Victoriei au unit suporterii echipelor de fotbal Poli şi CFR Timişoara, care, pe vremuri, îşi împărţeau corsoul. Unii erau pe o parte, alţii pe cealaltă. „La un moment dat, au decis să se întâlnească la discuţii, nu existau bătăi pe atunci, în zona de mijloc, unde erau porumbeii. De atunci se spune că suporterii se întâlnesc la porumbei. Apoi, cred că nu există poză a centrului fără porumbei", a mai spus Haţegan.

Au fost distruse aparatele cu grăunţe

În urmă cu câţiva ani, Primăria a montat câteva aparate cu grăunţe şi hrană pentru porumbei, în Piaţa Victoriei, Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii. Toate au fost distruse de persoane care nu au nimic de-a face cu lumea civilizată. „Am pus aceste aparate ca oamenii să poată hrăni porumbeii cu mâncare recomandată pentru ei. Se obişnuia să li se arunce orice. Acum, aparatele nu mai există pentru că au fost distruse. În locurile în care se introduceau banii s-au băgat tot felul de obiecte", a mai spus Adrian Orza.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite