Superpoliţistul din Bod are grijă de peste 4.000 de locuitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Superpoliţistul din Bod are grijă de peste 4.000 de locuitori
Superpoliţistul din Bod are grijă de peste 4.000 de locuitori

Din cauza lipsei de fonduri, comuna Bod are un singur om al legii, restul de posturi fiind blocate de la Bucureşti. Ion Iacob, şeful de post din comună, este disponibil 24 de ore din 24. De cele mai multe ori el rezolvă problemele cetăţenilor în timpul liber.

Posturile de poliţie din comune şi sate se confruntă cu o mare criză de personal. În comunele Bod şi Augustin un singur poliţist trebuie să întocmească zeci de procese-verbale, să fie prezent la accidentele de circulaţie, să cerceteze furturile şi să aplaneze scandalurile.

Dacă în Augustin poliţistul trebuie să asigure liniştea unei populaţii de 1.740 de persoane, la Bod poliţistul răspunde atât de locuitorii din Bod Sat cât şi de cei din Bod Colonie, mai exact de 4.173 de oameni.

Potrivit legii, ar trebui să existe un poliţist la fiecare o mie de locuitori, în timp ce în Uniunea Europeană raportul este de un om al legii la 500 de locuitori.

Ajutor de la poliţiştii comunitari

Agentul-şef Ion Iacob (36 de ani) este căsătorit, are un copil şi de trei săptămâni este şeful de post din Bod. El admite că nu-i este uşor să fie singur. Din fericire, până acum nu i s-a întâmplat niciodată să fie solicitat la două evenimente în acelaşi timp.

„Încerc să mă descurc aşa cum pot şi, dacă este cazul, apelez la poliţiştii comunitari. Una este când te duci singur în mijlocul unui scandal şi alta când mai eşti cu cineva“, a spus agentul şef Ion Iacob.

Bărbatul spune că, de când s-a instalat la Bod, a fost chemat la serviciu şi în timpul nopţii. „Am venit de trei ori noaptea la serviciu, pe la ora 2.00, o dată pentru un furt şi de două ori pentru scandaluri.

Acestea sunt cele mai frecvente în localitate. Tocmai de aceea, vinerea şi sâmbăta stau mai mult la serviciu. M-am obişnuit cu acest ritm de lucru, chiar dacă îmi sună telefonul când sunt la cumpărături sau am altă activitate casnică“, a declarat şeful postului de poliţie Bod.

Ca orice angajat, şi Ion Iacob are dreptul la concediu legal. Atunci, în locul lui „găsim pe altcineva pe care îl detaşăm la Bod. Nicidecum nu va rămâne localitatea fără poliţist“, a declarat comisarul şef Ionel Luca, şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Braşov.

Localnicii mai vor un poliţist

Locuitorii din Bod sunt şi ei de părere că un poliţist nu are cum să se descurce singur. „Nu poate să facă faţă singur la câte scandaluri, bătăi şi furturi se întâmplă aici, în Bod. Ar trebui să fie cel puţin doi poliţişti. Mie îmi este frică să ies pe stradă fiindcă tineretul din ziua de azi nu mai are niciun pic de respect şi se ia de tine nevinovat. Se îmbată seara, apoi fac scandal. Păi cum să le ţină piept un singur om?“, întreabă localnica Viorica Ardeleanu.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean se confruntă cu un deficit de personal de 98 de agenţi, dintre care 20 în mediul rural. Instituţia mai are un deficit de 32 de ofiţeri şi cinci personal contractual. Posturile sunt blocate de la Bucureşti, din lipsă de fonduri. 

image

Am venit de trei ori noaptea la serviciu, pe la ora 2.00, o dată pentru un furt şi de două ori pentru scandaluri. Acestea sunt cele mai frecvente în localitate.

image


Ion Iacob
şeful postului de poliţie Bod

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite