Sunt benefice sau nu antidepresivele pentru femeile însărcinate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depresia mamei afectează fătul
Depresia mamei afectează fătul

Specialiştii în medicină dezbat cu ardoare situaţia femeilor gravide care au probleme pihiatrice. Unii militează pentru tratamentul cu antidepresive în timpul sarcinii, iar alţii nu sunt de acord.

Femeile care suferă de depresie şi care rămân însărcinate se trezesc în faţa unei situaţii în care le este greu să ia o decizie: să continue să ia antidepresive pentru a ţine depresia departe sau să renunţe la a se trata pentru că riscă că facă rău copilului.

Cel mai recent studiu privind această situaţie, publicat luni într-o revistă de specialitate, arată beneficiile şi riscurile consumului de antidepresive în timpul sarcinii, potrivit „Los Angeles Times".

Specialiştii subliniază faptul că dacă reprezentantele sexului frumos întrerup tratamentul vor avea, cel mai probabil, copii cu o greutate mai mică faţă de cei ai căror mame iau pastile, însă, în ambele cazuri capul micuţului este micşorat, lucru care i-ar putea cauza apariţia problemelor de comportament mai târziu.

„Încercarea de a echilibra balanţa între posibilele consecinţe negative ale depresiei materne netratate şi consecinţe necunoscute negative ale utilizării medicamentelor împotriva depresiei rămâne o dezbatere deschisă. Prescrierea acestor pastile la femeile gravide este o controversă majoră în psihiatrie", precizează medicii.

Cercetarea, efectuată pe 7.696 de femei gravide, relevă faptul că 6% din femeile gravide urmează un tratament împotriva stărilor depresive.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite