Sulfina Barbu: Nu eu trebuie să gestionez salariile compensatorii ale angajaţilor de la Jucu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat că se aşteaptă ca "o companie de talia" Nokia să aibă un "comportament european" faţă de angajaţii care vor fi disponibilizaţi, adăugând că nu ştie nimic despre cuantumul plăţilor compensatorii.

 "Mesajul meu către Nokia este acela de a avea discuţii serioase cu partenerii sociali, de a-şi respecta obligaţiile şi sper să se comporte european. Sunt convinsă că se vor comporta european cu angajaţii de la Jucu care vor fi disponibilizaţi. Nokia este o companie care este în Europa şi sunt convinsă că ştie că trebuie să ajungă la o înţelegere. Nu îşi permite o companie de talia Nokia să se comporte altfel decât aşa cum trebuie să se comporte în UE", a spus Barbu.

Ministrul a mai spus că, potrivit Codului Muncii, fiecare companie trebuie să constituie un fond pentru reconversia profesională, adăugând că doreşte să aibă o discuţie pentru a vedea dacă "Nokia doreşte să folosească eficient aceşti bani".

Ministrul a afirmat că nu cunoaşte angajamentele pe care firma şi le-a luat prin contract, iar chestiunbea salariilor compensatorii nu ţine de ea.

"Eu nu cunosc cuantumul plăţilor compensatorii şi nu este o problemă pe care eu trebuie să o gestionez. (...) Cred că cei care au semnat la vremea respectivă contractul trebuie să răspundă, dar sunt convinsă că demersurile pe care le fac autorităţile judeţene de desecretizare va aduce clarificări", a declarat Sulfina Barbu.

Ministrul a adăugat că proiectul care va fi depus de guvern la Comisia Europeană pentru atragerea de fonduri europene de ajustare la globalizare pentru reintegrarea muncitorilor este schiţat şi la el se vor adăuga acum punctul de vedere al sindicatelor.

Sulfina Barbu s-a întâlnit joi, la Cluj, cu reprezentanţii sindicatelor, patronatelor şi autorităţilor judeţene într-o şedinţă a Consiliului Consultativ pentru a discuta posibilităţile de reintegrare a muncitorilor disponibilizaţi de la Nokia pe piaţa muncii.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite