A dat ciocolata elveţiană pe porcii de Dorneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Konrad Hafner şi-a pliat afacerile pe necesităţile zonei în care s-a mutat
Konrad Hafner şi-a pliat afacerile pe necesităţile zonei în care s-a mutat

Elveţianul Konrad Hafner (46 de ani), fost director la Heidi România, şi-a vândut acţiunile la societate şi s-a mutat într-un sat din Bucovina, unde creşte animale şi face suc de mere. Sunt oameni pentru care banii şi succesul în afaceri nu înseamnă totul.

Konrad Hafner (46 de ani), fondator şi fost acţionar al Heidi Chocolate România, demonstrează acest lucru cu prisosinţă într-un sat din judeţul Suceava, acolo unde s-a mutat în urmă cu mai bine de doi ani împreună cu soţia şi cu cele trei fete. Elveţianul a schimbat mirosul dulce-amărui al cremelor de ciocolată cu cel de balegă, şi sunetul maşinilor de lux cu guiţatul porcilor. Dar asta nu-l deranjează câtuşi de puţin.

Konrad Hafner se simte fericit la Dorneşti, un sat de care puţini au auzit chiar şi în România şi unde elveţianul a înlocuit întâlnirile cu directori de prin vreun minister cu discuţiile cu ţăranii locului.

Ferma de purcei vietnamezi

Imediat ce s-a mutat cu tot cu familie în satul din Bucovina, fostul acţionar al Heidi România a încercat să vadă cum poate să dezvolte o afacere. Aşa a aflat de nemulţumirile sătenilor, care se plângeau că primesc prea puţini bani pentru kilogramul de carne de porc, adică în jur de un euro.

A văzut imediat în asta o oportunitate şi a adus în curtea de la Dorneşti trei purcei vietnamezi. Chiar dacă munca sa în domeniu este abia la început, este convins că va reuşi să aibă profit. „Nu sunt pretenţioşi, mănâncă orice, iarbă sau buruieni, şi carnea e mai bună, dar trebuie să creăm o piaţă de desfacere pentru că nu sunt cunoscuţi. Preţul? Este cam de trei ori mai mare şi nu poate oricine să cumpere, dar cei care vor să mănânce sănătos sigur vor cumpăra", crede Konrad Hafner. În doar doi ani, a ajuns deja să aibă 50 de porci vietnamezi.

Porcii vietnamezi nu necesită condiţii speciale de creştere



O făbricuţă de suc de mere

Din discuţiile cu localnicii s-a născut şi o altă afacere - o mică fabrică de suc de mere, care acum se află în primul an de funcţionare. „Mi-a părut rău să văd toate merele care stăteau pe jos şi putrezeau şi i-am întrebat pe oameni de ce nu fac nimic cu ele. În afară de nişte rachiu, nimeni nu le folosea la nimic", a explicat Konrad Hafner.

Imediat şi-a adus aminte de copilăria petrecută în Elveţia. A făcut un drum până în ţara sa natală, de unde s-a întors cu o presă, iar sucul de mere rezultat l-a împărţit vecinilor şi cunoscuţilor. Cu alte cuvinte, a testat potenţiala piaţă. Cum tuturor le-a plăcut, anul acesta a investit în două utilaje de produs suc de mere, iar rezultatul se vede.

„Mulţi vor să aducă acum fructele la mine, dar nu avem cum să le preluăm pe toate. În Occident se face un produs industrializat, care nu mai conţine apa din mere, şi ajunge în România foarte scump. Al meu e natural, pasteurizat şi fără conservanţi", detaliază fostul acţionar al Heidi Chocolate România.

Afacerea pare să se dezvolte rapid, iar anul acesta de pe porţile fabricii Das Gruene Hause vor ieşi 50.000 de litri de suc de mere. Şi totul cu doar trei muncitori, trei femei din sat angajate să prelucreze merele pe care altădată le aruncau la porci.

Elveţianul se gândeşte să dezvolte afacerea şi să diversifice tipurile de suc pe care le produce. Şi-a propus să folosească tot ce-i dă natura. Aşa se face că în afara porcilor vietnamezi pe care-i creşte şi a merelor pe care le prelucrează, a arendat anul acesta şi 30 de hectare de teren.

Recunoaşte că începutul a fost mai dificil şi că nu era pregătit pentru această activitate. A cumpărat utilaje agricole performante şi crede că experienţa de anul acesta îl va ajuta să nu mai repete greşelile făcute.

E fericit că s-a mutat în Bucovina

Konrad Hafner s-a mutat la Dorneşti, împreună cu toată familia, în vara anului 2009, la scurt timp după ce şi-a vândut acţiunile de la fabrica de ciocolată Heidi. Nu regretă nicio clipă alegerea făcută şi crede că secretul în viaţă este de a deschide doar uşile deschise de Dumnezeu, nu şi pe cele închise. Este filosofia de viaţă care l-a ajutat să reuşească într-o ţară străină şi într-un loc pe care mulţi îl părăsesc pentru a munci în Occident.

În micul sat din Bucovina a ajuns aproape întâmplător. Aflase că este o casă de vânzare şi şi-a propus să vină s-o vadă, în decembrie 2007. „Tot drumul a fost ceaţă şi vreme urâtă. Când am ajuns la Dorneşti era soare şi zăpadă. Soţia mi-a spus că e un semn bun, aşa că am făcut demersuri şi am cumpărat casa", a rememorat Konrad Hafner. Între timp şi-a vândut şi acţiunile la Heidi Chocolate România, iar acum îşi împarte timpul între porci, agricultură şi familie.

Lucrează cu oameni din sat

Mica fabrică de suc de mere deschisă de elveţian are şi angajaţi din zonă. Este vorba de trei sătence, care spun că nu au crezut vreodată că merele care putrezeau pe jos vor însemna vreodată un loc de muncă. „Am auzit că o să se facă aici suc de mere. Am venit şi am vorbit şi domnul m-a angajat. Am gustat şi eu sucul şi chiar mi-a plăcut", a mărturisit Narcisa Maresciuc, una dintre femeile care lucrează la Dorneşti.

50 de mii de litri de suc de mere a produs elveţianul din fructele colectate de la săteni.

Porcii vietnamezi nu necesită condiţii speciale de creştere
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite