Roata studentului Marius Bogdan din Suceava - premiul I la Salonul National de Inventica pentru Tineret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roata propulsata electromagnetic cu sistem de centrare, fixare si absorbtie a socurilor integrat este inventia cu care Marius Bogdan, student la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, a castigat

Roata propulsata electromagnetic cu sistem de centrare, fixare si absorbtie a socurilor integrat este inventia cu care Marius Bogdan, student la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, a castigat premiul I la Salonul National de Inventica pentru Tineret, organizat la Bucuresti in perioada 26-30 noiembrie 2003. "Spre deosebire de alte roti, aceasta are motor electric integrat in janta, imparte uniform centrul de masa si coboara cu 10 - 15 cm centrul de greutate oferind stabilitate si siguranta in trafic. Principiul sau de functionare este asemanator celui utilizat de trenurile de mare viteza. Cu astfel de roti poate fi echipat orice tip de vehicul", ne-a spus tanarul inventator, premiat cu un computer de catre Daciana Sarbu, secretar de stat pentru tineret.
Hanorac cu rucsac, ghete pneumatice si spray dublu pentru turistii indragostiti
Hanoracul cu rucsac, inventat de elevul Dragos Munteanu din Iasi, in varsta de 15 ani, atenueaza solicitarile liniare produse de catre curelele unui rucsac obisnuit. Greutatea din rucsac va fi mai usor de transportat datorita faptului ca ea se repartizeaza pe toata suprafata umerilor. Acelasi elev a inventat si ghetele pneumatice, care asigura protectie impotriva umezelii si loviturilor. Ghetele au fetele duble dintr-un material impermeabil pentru aer. La incaltare, ele se umfla si se muleaza perfect pe picior. Pentru turistii care circula noaptea prin locuri periculoase, Andrei Tudose, 15 ani, din Iasi, a inventat ghetele cu lanterna. In sejururile ploioase se poate folosi umbrela excentrica a elevei Ramonei Pohoata din Iasi, 18 ani. Aceasta umbrela permite protectia eficienta in timpul ploii a mai mult de doua persoane datorita formei sale eliptice. Fiind modulata, ea ocupa si un spatiu foarte mic in timpul nefolosirii. Si tot pentru economie de spatiu, elevul Mihai Tudose din Iasi, 16 ani, a inventat spray-ul dublu pentru cupluri. Este vorba despre un tub de spray, avand doua incinte, pentru parfumul lui si pentru al ei. Si daca turistii vor calatori cu trenul, la clasa a doua, se pot odihni cu ajutorul inventiei Alexandrei Paslariu, 19 ani din Iasi, numita SleepWell, care este un ham ce se fixeaza pe suportul pentru bagaje. El permite inclinarea capului in fata spre orizontala si asezarea pe un suport special, avand ca efect detensionarea muschilor de la nivelul gatului si crearea unei stari generale de relaxare. Suportul pentru cap este o banderola moale ce invaluie fruntea, prevazuta cu saculeti speciali ce maseaza principalele puncte de presopunctura de la nivelul capului. Stimularea acestor puncte de presopunctura elimina oboseala, insomnia, tracul, ametelile, migrenele si durerile de cap.
Papusa care creste si instrument pentru masajul gingiilor
Bogdan Brezuica, 19 ani, din Suceava a inventat papusa care creste, dar nu oricand si oricum, ci doar atunci cand este hranita. Papusa se dezvolta datorita unor tuburi si a unor perne de aer, care sunt umflate de catre un mini-compresor. Cand intervine plictiseala, papusa poate reveni la "inaltimea" initiala prin eliberarea aerului. De acum, exista un ceas care pe langa indicarea orei mai indica si frecventa pulsului. Elevul Lucian Comandar din Iasi, 16 ani, a inventat acest ceas, destinat in special sportivilor de performanta in timpul antrenamentelor sau oamenilor cu diferite afectiuni ale inimii. Pentru intretinerea danturii si pentru persoanele care sufera de paradontoza, studenta Cristina Brandusa din Iasi a realizat un instrument pentru masajul gingiilor. Acest instrument poate fi folosit atat in cabinetele stomatologice, cat si la domiciliu de catre orice persoana. Este alcatuit dintr-un suport care are o portiune in care se monteaza niste role semielastice.
Soft-uri educationale facute de elevi
Satui de lectiile plictisitoare, elevii s-au apucat sa le imbunatateasca cu ajutorul soft-urilor educationale. "Aparate de masura analogice" este unul dintre soft-urile expuse la Salonul de Inventica pentru Tineret (incheiat recent) de catre elevul Andrei Goaga, din Bucuresti, si prezentate in amanunt la o dezbatere gazduita de CNR-UNESCO. Aplicatia este structurata in 4 parti: "Galvanometrul magnetoelectric", "Ampermetrul si voltmetrul", "Ohmmetrul" si "Multimetrul", reprezentand in total 15 lectii care au optiunile FILM si INTERACTIV. Lectiile au animatie in 3 D si teste de evaluare, iar aparatele de masura sunt analizate din punct de vedere constructiv, al principiului de functionare si al modului de utilizare in circuitele de masura. De asemenea, la targ au putut fi vazute lectii de fizica, biologie, geografie sau chimie, pe teme extrem de greu de inteles printr-o explicatie la tabla. De exemplu, ecolocatia la delfin si liliac este una dintre temele care pot fi intelese mai usor de liceeni in fata calculatorului, sub forma unui joc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite