Subiectele de bac, trimise prin e-mail

0
Publicat:
Ultima actualizare:

inspectoratele şcolare judeţene, prin internet, printr-o reţea pe care Ministerul Educaţiei o are cu inspectoratele din întreaga ţară.Subiectele au fost refăcut e după ce o jurnalistă de la

inspectoratele şcolare judeţene, prin internet, printr-o reţea pe care Ministerul Educaţiei o are cu inspectoratele din întreaga ţară.
Subiectele au fost refăcut e după ce o jurnalistă de la un cotidian central a venit la Ministerul Educaţiei, în noaptea de duminică spre luni, cu variantele de subiecte pe care pretindea că le-a cumpărat, la miezul nopţii, de la nişte copii în Piaţa Victoriei cu 500.000 lei vechi. Schimbarea subiectelor şi transmiterea lor în ţară s-a făcut fără a se mai respecta metodologia de examen. Potrivit acesteia, reprezentanţii fiecărui inspectorat şcolar "preiau în deplină siguranţă, de la Serviciul Naţionale de Evaluare şi Examinare, prin doi membri ai comisiei de bacalaureat judeţene/a municipiului Bucureşti, pe bază de delegaţie nominală semnată de inspectorul şcolar general, subiectele pentru probele scrise şi baremele de evaluare şi notare". Ieri, la ora 9 dimineaţa, Liliana Preoteasa, director pe învăţământ preuniversitar în Ministerul Educaţiei, a extras varianta 2 de subiecte-refăcute. Primul subiect a constat în înţelegerea unui text-"Iubitei mele", de Tudor Arghezi. Elevii au trebuit să menţioneze sinonime pentru anumite cuvinte, să rescrie un enunţ, corectând greşelile, să comenteze versuri din text, să explice semnificaţia titlului şi să ilustreze una din caracteristicile limbajului poetic. La cel de-al doilea subiect, candidaţii au scris un text de tip argumentativ în care au comentat afirmaţia lui I. L. Caragiale: "Un om nu trebuie să încerce decât ce poate face", pentru ca, la ultimul subiect, elevii să scrie un eseu în care să prezinte condiţia intelectualului în societate, prin referire la un roman studiat, aparţinând unui autor canonic: Liviu Rebreanu, Camil Petrescu sau Marin Preda. Elevii s-au plâns, ieri, de dificultatea subiectelor. "A fost foarte greu. Foarte mulţi colegi au confundat romanele. Ne-au întins o capcană cu subiectul al III-lea. Nu mai vorbesc de citatul din Caragiale, care a fost foarte aiurea. În orice caz, mulţi colegi ştiau subiectele. Ni le-au arătat înainte de a intra în examen. Nu aveau nicio treabă. Erau dezamăgiţi însă că au fost păcăliţi. Din toată povestea asta, noi, cei care învăţăm, avem de suferit. Mi se pare superdeplasat şi exagerat ceea ce s-a întâmplat", ne-a declarat Mirela, elevă în clasa a XII-a la Colegiul "Spiru Haret" din Capitală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite