Studiu PwC: Salariile din privat au crescut cu 5,1%, dar valoarea reală a majorărilor a fost erodată de inflaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă se ţine cont de inflaţie, creşterea reală a salariilor din privat a fost infimă în anul 2012, potrivit senior managerului Horaţiu Cocheci, de la compania PwC.

"Salariile angajaţilor din companiile private au crescut în acest an în medie cu 5,1%, dinamică similară cu cea din 2011. Creşterile nominale au fost de 5,1%, însă de fapt banii reali se transformă în nimic. Economia şi companiile nu puteau susţine mai mult", a spus Cocheci, la prezentarea studiului Paywell România.

Anul 2013 pare să urmeze acelaşi trend: 41% dintre companiile participante la studiul PayWell România 2012 au anunţat creşteri salariale medii de 6,1%, însă reprezentantul PwC estimează că majorările nu vor depăşi 5%.

Sectoarele economice în care s-au înregistrat majorări salariale peste medie au fost industria auto (8%), sectorul IT, cel farmaceutic şi cel de servicii externalizate (toate raportând creşteri salariale medii în jur de 6%), în vreme ce sectorul bancar, cel de retail şi turismul au înregistrat creşteri salariale sub media naţională, potrivit studiului salarial şi de beneficii PayWell.

Diminuări considerabile au fost în industrie (de la 7,2% în 2011, la 4,7% anul acesta), din cauza declinului producţiei industriale şi a creşterilor costurilor cu forţa de muncă (salariul minim brut pe economie a urcat anul acesta la 700 de lei, comparativ cu 670, în 2011).

S-a redus şi ponderea  bonusurilor variabile (bonusurile de performanţă şi comisioanele din vânzări) şi a beneficiilor oferite de către angajatori în pachetul total de remunerare.

Două din trei companii participante la studiu au plătit bonusuri variabile, nivelul cel mai ridicat înregistrându-se în sectorul farmaceutic (14% din salariul anual), urmat de sectorul bunurilor de larg consum, distribuţie şi retail (7%).

De asemenea, doar o treime din companiile participante au oferit anul acesta prime fixe tuturor categoriilor de angajaţi, valoarea bonusului fix per angajat fiind echivalentul unui salariu lunar de bază.

Firmele au fost mai puţin generoase şi în privinţa beneficiilor – mai puţine tichete de masă şi asigurări.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite