Studiu - replică în Marea Britanie: Imigraţia nu are impact asupra şomajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţările occidentale sunt tot mai reticente în privinţa imigranţilor
Ţările occidentale sunt tot mai reticente în privinţa imigranţilor

Imigraţia are un efect neglijabil asupra şomajului, potrivit unui studiu dat publicităţii azi, ca replică directă la cercetarea realizată de “Migrationwatch UK” mediatizată luni şi care spunea că imigranţii din Europa centrală şi de est îi lasă pe tinerii britanici fără joburi.

Numărul mare al tinerilor britanici şomeri are legătură cu imigraţia provenită din estul Europei, spunea raportul organizaţiei “Migrationwatch UK”, luni.

“Ar fi o coincidenţă remarcabilă dacă nu ar exista nicio legătură" între cele două fenomene, se spunea în raportul “Migrationwatch UK”, după compararea evoluţiei şomajului şi a migraţiei, din 2004 încoace.

Raportul nu demonstra nimic, ci doar se prezenta o evoluţie similară şi presupunea că trebuie să existeo legătură între cele două fenomene. Marea Britanie avea, în 2004, 575.000 de şomeri tineri. Numărul lor a ajuns, în al treilea trimestru din 2011, la peste un milion.

În paralel, numărul migranţilor veniţi din statele intrate în Uniune în 2004 (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia şi Lituania) a crescut cu aproximativ 600.000, în acelaşi interval de timp.

Studiul “Migrationwatch UK” a fost atacat imediat după publicare, dar azi un alt raport, realizat de Institutul Naţional de Cercetări Economice şi Sociale (NIESR), contrazice cocluziile care au provocat deja o aprinsă controversă în marea Britanie.

NIESR nu s-a centrat pe şomajul din rândul tinerilor, ci a analizat efectul imigraţiei asupra întregii pieţe a forţei de muncă, folosind o metodologie nouă.

Concluzia NIESR este că migraţia nu are impact asupra şomajului, efectul fiind absolut neglijabil.

Acest nou studiu nu va pune însă punct controverselor privind imigraţia în Marea Britanie, un subiect fierbinte şi cu mare miză electorală.

Liderii UE atrăgeau de curând atenţia că statele trebuie să se concentreze în mod special pe tineri, întrucât aceştia sunt cel mai afectaţi de criză. Pe o piaţă a muncii unde apar greu noi joburi, tinerii fără experienţă au puţine şanse de a-şi găsi de lucru. Este unul dintre cele mai grave efecte ale crizei izbucnite acum trei ani.

Marea Britanie şi-a înăsprit politica antiimigraţie după venirea la putere a cabinetului David Cameron şi, la sfârşitul lui 2011, a anunţat că menţine restricţiile impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite