Studiile culturale te introduc în societatea altor ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un masterat în studii culturale îţi oferă perspectiva de a lucra peste hotare într-o instituţie de profil. Cursurile sunt ţinute de profesori de la universităţi străine Studiile

Un masterat în studii culturale îţi oferă perspectiva de a lucra peste hotare într-o instituţie de profil. Cursurile sunt ţinute de profesori de la universităţi străine

Studiile culturale britanice, canadiene, americane sau francofone sunt tot mai căutate de la an la an în România.

Toate programele de masterat pentru studii culturale sunt omologate internaţional, iar la sfârşitul lor absolvenţii primesc diplome care sunt recunoscute de către angajatorii străini. Admiterea la studii culturale are loc în cursul lunii septembrie, în urma unui interviu.

"În cazul studiilor francofone, studenţii trebuie să efectueze un stagiu de un semestru, de preferinţă în semestrul 3, într-una din universităţile din consorţiu", spune Radu Toma, coordonatorul programului de studii francofone din Capitală.

Acesta mai spune că programul are o componentă preponderent ştiinţifică, în cadrul căreia studenţii au obligaţia să participe la activităţile centrelor de cercetare din facultate şi să elaboreze un articol ştiinţific publicabil. Potrivit directorului de program, partea ştiinţifică a masteratului deschide posibilitatea unui doctorat în domeniul culturilor de expresie franceză.

"De asemenea, programul oferă cunoştinţe temeinice pentru exercitarea profesiilor de cercetător, lingvist, filolog, profesor, redactor în presa scrisă şi audiovizuală", mai spune Radu Toma.

În cadrul fiecăruia dintre programele despre alte ţări, studenţii vor intra în atmosfera societăţii respective şi vor afla sensurile multora dintre tradiţiile popoarelor respective. "De exemplu, în cadrul studiilor despre Marea Britanie, candidaţii vor afla despre semnificaţia ceaiului pentru englezi.

Există o instituţie a ceaiului, cu menirea de socializare", spune Mihaela Irimia, coordonatorul programului de studii culturale britanice de la Universitatea Bucureşti. Aceasta mai adaugă că studiile culturale te fac să înţelegi ce se întâmplă în spaţiul societal, nu numai să studiezi cultura ţării respective.

Ce se învaţă despre Marea Britanie

Studiile culturale britanice sunt organizate de către Centrul de studii culturale britanice din Capitală, în colaborare cu British Council şi Ambadasa Marii Britanii.

În cadrul masteratului sunt predate discipline precum identitate culturală, antropologie, identitate naţională (engleză, irlandeză, scoţiană), instituţii politice şi religioase din Marea Britanie, cultură media, globalizare, business & development. Studenţii vor avea întâlniri cu specialişti britanici şi vor participa la evenimente conexe agendei interdisciplinare.

Spaţiul francofon, adus în România

Românii francofoni îşi pot aprofunda cunoştinţele despre Franţa şi spaţiul francofon în cadrul masteratului de studii franceze şi francofone de la Universitatea Bucureşti, organizat în colaborare cu Universitatea catolică din Louvain şi Universitatea Sf. Clement din Sofia. Cursurile sunt ţinute de profesori din toate cele trei universităţi.

Studii americane urmate parţial în SUA

Studenţii filo-americani pot studia mecanismele societăţii de peste Ocean într-un studiu interdisciplinar. Programul e organizat de către Universitatea Bucureşti, dar cursurile sunt predate de profesori de la mai multe universităţi, care au urmat specializări în Statele Unite. Studenţii vor face stagii de pregătire de 2-4 săptămâni, la instituţii ce constituie posibili angajatori. O parte dintre studii vor fi urmate la universităţi americane din Arizona, Phoenix şi Kansas.

Canada, studiată în engleză şi franceză

Studiile canadiene sunt predate la Universitatea din Bucureşti. Cursurile şi conferinţele sunt ţinute de către specialişti din Canada, Franţa sau Germania.

Admiterea va avea loc în septembrie şi va consta într-o probă scrisă, în cadrul căruia se va comenta un fragment de text din bibliografia propusă redactat în engleză sau franceză şi o probă orală care constă
într-un interviu de prezentare a motivelor alegerii programului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite