Studiază multimedia în Anglia, dar vrea să lucreze în România
0Ana Maria Tolparu, studentă în anul l la jurnalism în Regatul Unit, spune că a învăţat de la englezi cum să-şi aprecieze ţara Ultimele date de la Serviciul Britanic pentru Admitere
Ana Maria Tolparu, studentă în anul l la jurnalism în Regatul Unit, spune că a învăţat de la englezi cum să-şi aprecieze ţara
Ultimele date de la Serviciul Britanic pentru Admitere (UCAS) arată că numărul studenţilor români care au fost admişi în universităţile englezeşti a crescut cu 200%. Specialiştii britanici spun că procentul celor care dau admitere în şcolile britanice s-a mărit semnificativ, cu toate că, de anul trecut, taxele de şcolarizare au fost majorate.
Ana Maria Tolparu are 19 ani şi e printre puţinii tineri români care a aplicat anul trecut pentru a studia jurnalismul multimedia în Marea Britanie. A folosit site-ul www.ucas.com de unde a ales mai multe facultăţi când încă era elevă la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Capitală. "Întotdeauna mi-am dorit să ajung în Anglia. Părinţii mei mi-au spus că îmi vor plăti studiile. Aşa că am ales şase facultăţi la care credeam eu că pot fi admisă şi toate mi-au făcut ofertă condiţionată - nota de la bacalaureat", povesteşte Ana Maria.
Tot ce învaţă e practic
Pe lângă toate actele şi examenul TOEFL, a mai fost nevoie de scrisori de referinţă de la profesoara de engleză, precum şi de o scrisoare de intenţie din partea ei. "Calitatea scrisorii personale este esenţială. Prin ea îţi poţi creşte sau, dimpotrivă, diminua şansele să fii acceptat", spune Ana Maria.
"Când am ajuns în Anglia, m-a şocat liniştea de pe străzi şi pustietatea care face din această ţară, odată cu vremea ploioasă, un loc foarte rece. Aveam să simt aceeaşi răceală şi la facultate, unde eram înconjurată în totalitate de englezi, fiind singura studentă internaţională de la cursul meu", îşi aminteşte Ana Maria. Jumătate din profesorii ei au lucrat ca reporteri la BBC. Cu toate că la început i-a fost foarte greu, treptat însă s-a împrietenit cu toată lumea. "Acolo, tot ce studiem e practic. Toate eseurile pe care le facem trebuie să fie exacte. Să folosim 10 surse, constând în cărţi şi jurnale on-line", mai spune Ana Maria. S-a bucurat foarte mult atunci când şi-a auzit vocea la radio şi şi-a văzut numele sub o ştire din ziarul "Wire" al universităţii. Cel mai greu curs a fost cel de stenografie, când trebuia să scrie 60 cuvinte/minut.
Deşi a visat tot timpul să ajungă în Anglia, Ana Maria vrea să se întorcă în România. Să fie jurnalistă aici. "Nu vreau asta pentru că am o altă opţiune, ci pentru că simt că aparţin acestui pământ. De la englezi am învăţat să-mi apreciez ţara. Am furat această atitudine de la conservatorii englezi şi mi-am apropiat-o", mărturiseşte Ana.