Studenţii vânează posturi în China şi în America de Sud după absolvire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţi în prima zi din anul universitar
Studenţi în prima zi din anul universitar

Un sondaj realizat de firma Continental care analizează tendinţele şi evoluţiile în opinia studenţilor din România arată că tinerii au devenit mai puţin optimişti, dar mai realişti.

Studenţii români care urmează un învăţământ tehnic (ingineri, economişti, cercetători) au devenit mai flexibili atunci când vine vorba de un job în afara ţării decât în urmă cu doi ani, relevă sondajul „Perspective de carieră” realizat de firma Continental, furnizor internaţional pentru industria de automotive. Tinerii au înţeles ce înseamnă să trăieşti într-o societate globalizată, astfel că  aproape 80% din ei consideră că ar pleca oricând la muncă în Europa de Vest, cei mai mulţi – 63,5% - în Elveţia.


SUA  rămâne în topul preferinţelor pentru  65,5% din tineri. Ca element de noutate apare interesul pentru ţări din America de Sud  - 31,9% (faţă de 15,3% în 2009), şi pentru China -  22,6% din studenţi au declarat că ar pleca la muncă în această ţară faţă de doar 7,5%, în 2009.  

Echipele diversificate duc la performanţă

„Studenţii au o percepţie mai clară, mai matură asupra pieţei muncii în contextul globalizării, fiind mai bine orientaţi, mai atraşi de munca în mediul privat şi în zone georgrafic mai îndepărtate.  Acest lucru înseamnă  atât o adaptare mai pragmatică, dar şi o viziune mai lucidă a prezentului”, a explicat psihologul Aurora Liiceanu.  



Repondenţii au avut o viziune mai critică asupra perspectivelor de carieră faţă de 2009.  Dacă în urmă cu doi aani 29% se arătau „foarte încrezători” în posibilităţile lor de a face carieră, acum procentul au scăzut la  17,5%.  
Cât priveşte evaluarea competitivităţii personale în găsirea unei slujbe atractive în industrie, 46,8% din tinerii români se consideră foarte bine pregătiţi, în comparaţie cu 53,3% din colegii lor germani şi  37,5% chinezi.  Procentele celor care se consideră slab pregătiţi e de 18,3, respectiv 12,6 şi 24.5.



„Importanţa ştiinţelor inginereşti continuă să crească în toată lumea, iar Continental, ca furnizor de top pentru industria auto are nevoie de tinere elite în domeniu tehnic, care sunt hotărâte să muncească pentru o perioadă de timp în afara graniţelor, pentru a-şi împărtăţi  cunoştinţele cui colegi din lumea întreagă”, a spus Heintz Gerhard Werte, mebru în Comitetul Director în cadrul Continental.  


Potrivit sondajului, mai mult de jumătate dintre tineri consideră că promovarea cooperării între echipe diversificate e un motor al inovaţiei pentru o afacere, pentru că sprijină idei şi oferă perspective multiple.



În privinţa îmbinării vieţii de familie cu cea profesională, 42,9% au apreciat că mediul privat nu oferă posibilitatea menţinerii unui echilibru în acest sens.  Atunci când sunt întrebaţi care beneficii din partea industriei ar putea întări compatibilitatea între familie şi carieră, 48,9% din studenţi au răpsuns că beneficiile financiare şi bonusurile.  
 
 








Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite