Studenţii, micii-întreprinzători din campus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa de student e frumoasă, dar fără bani în buzunar traiul în Bucureşti poate fi un calvar pentru orice tânăr. Studenţii din Regie au învăţat că prin mici afaceri pot câştiga bani frumoşi, pe un program propriu, flexibil, care să nu le afecteze orele de facultate.

Plimbându-te prin campusul din Regie vei găsi diverse anunţuri postate de studenţii "mici întreprinzători" care se fac cunoscuţi pentru serviciile oferite în rândul colegilor şi nu numai.

Peste posterele de promovare a concertelor sau diferitelor evenimente apar afişele care le uşurează viaţa studenţilor din ambele tabere: furnizori şi clienţi.

  • "Printare alb-negru/color. Xerox color. Cămin P20(Regie)",
  • "Tehnoredactare. P17. 106",
  • "Transport marfă:bagaje, mobila, frigidere, dif.obiecte etc.",
  • "Spăl automat"
  • "Decodare. Resoftare. Reparaţii GSM -25% reducere-. Vand Display-uri, Benzi, Carcase, Piese şi alte componente de tel noi. id..Zona: Regie" sunt doar câteva dintre anunţurile pe care le-am văzut în căminele din Regie lipite pe pereţi, pe stâlpi sau la diverse aviziere.


Într-o cameră minusculă de cămin, Marian şi-a pus pe picioare o afacere bunicică din care câştigă ceva mai mult decât banii de buzunar. "Din februarie sunt pe banii mei, nu îmi mai trimit părinţii fiindcă nu mai am nevoie", ne-a spus Marian, student în anul 3, la ASE, Finanţe Bănci. El şi-a transformat hobby-ul de a meşteri la telefoanele mobile într-o afacere din care poate scoate şi 300 lei pe zi.

image

"Mi-am luat 30 de telefoane dintr-o dată şi am început să le repar uşor-uşor. De la un cablu USB, un încărcător universal şi o şurubelniţă de telefon am ajuns să-mi construiesc mica afacere", a mărturisit Marian.

Marian este cunoscut în Regie pentru service-ul pe soft şi hard de telefoane, şi mai nou, şi-a extins afacerea investind în aparatura şi programul de decodare telefoane.  "Am investit cam 3000 lei peste vară şi acum sper să-mi recuperez banii şi să fac profit. De obicei, pun 15 lei la piese plus 15 lei la mâna de lucru, iar la decodări preţurile variază între 10 şi 30 de lei în funcţie de telefon".

image



Afacerea lui Marian este una serioasă, având deja un furnizor de echipamente şi piese de telefoane care-l ajută să iasă mereu pe plus la sfârşitul lunii. "Am ajuns la furnizorul care alimentează tot Bucureştiul, şi acum am discount de 10% la el. Cumpăr piese de 4-5 milioane de la furnizor, iar dacă nu le folosesc, i le dau înapoi, deci n-am cum să ies pe minus."

"Nu am nimic de pierdut, am câte 6-7 clienţi pe zi şi de obicei le fac telefoanele pe loc, în câteva minute, depinde de problemă". Marian a ajuns să înveţe pe dinafară problemele telefoanelor Nokia şi Samsung cu care se prezintă la el cei mai mulţi dintre clienţi.

Avantajele propriei afaceri din cămin


image

Încă un avantaj este orarul de muncă flexibil şi faptul că poate ajunge la facultate atunci când este nevoie: "Îmi fac programul cum vreau eu acum, nu mai trebuie să muncesc 8-9 ore pe zi şi fac mai mulţi bani decât atunci când eram angajat undeva", ne-a spus Marian.

Preţurile sunt considerabil mai mici decât în service-urile autorizate, iar calitatea muncii este aceeaşi. Marian lucrează doar cu piese originale, dar nu poate oferi decât o garanţie verbală, care de cele mai multe ori este acceptată de client. "Pentru 50 de lei ceruţi în service, eu îi iau clientului doar 20 lei" a spus el.

 "Dacă repar un display la un iPhone te costă cam 200 lei cu totul,  iar într-un service nu scapi cu mai puţin de 700 de lei pentru o astfel de problemă. Deviza mea este mult şi ieftin, dar în sensul că vreau mulţi clienţi şi îmi menţin preţurile mici".

"Poţi să faci cam orice în cămin, numai să vrei"

image

Ca şi Marian, care s-a promovat prin internet sau afişe postate atât în căminele din Regie, cât şi prin Bucureşti, mai sunt şi alţi studenţi întreprinzători.

Unii dintre ei şi-au deschis o mini-spălătorie chiar în camera de cămin, acolo unde se face coadă pentru o încărcătură de rufe care costă doar 3 lei.
Tot de aici tinerii pot cumpăra şi parfumuri. Studenţilor le convine să-şi spele rufele aici decât să plece cu ele acasă, în provincie, sau să plătească peste 10 lei la o spălătorie din oraş.

"Am învăţat că orice afacere merge în Regie, mai ales dacă ai o idee bună. Aici, studenţii scot bani din orice", spune Marian, iar Adi, un alt "mic afacerist", îl aprobă.

"Frizer: tund, shuvitez, vopsesc la preţuri studenţeşti. Pentru informaţii: telefon.., id.. Program: 11-24 de luni până duminică programări cu minim 2 ore înainte.Ady (P24)", aşa arată afişul lui Adi, studentul care şi-a transformat camera de cămin într-o frizerie.

Şi studenţii sunt mulţumiţi de serviciile lui fiindcă e: ieftin, aproape şi  "mai stau şi la o caterincă". Adi tunde în cămin din decembrie 2008 şi cu timpul şi-a câştigat notorietatea în Regie. Într-o zi poate avea şi 18 clienţi, dar media lui este de 7, iar câştigul încasat pe zi atinge şi 200 lei.

image



Adi se ocupă acum de mica lui afacere pe care ar vrea să o continue şi după anii de studenţie. E student în anul 2 la ELTH şi job-ul pe care îl are îi permite să îmbine mai uşor facultatea cu munca şi viaţa personală. Într-o lună, Adi câştigă aproximativ 1500 lei, evident că pe timpul verii nu are la fel de mulţi clienţi ca în timpul anului şcolar.

Lista preturi Tuns                                          7lei Shuvitzat par scurt-mediu (vopseaua mea)                    20lei Vopsit par scurt-mediu (vopseaua mea)                   30lei Vopsit par scurt-mediu (vopseaua ta)                        12lei Frectie cu lotiune tonica ptru par:                                    4lei Tuns barba                               4lei Aranjat barba                           3lei Aranjat cu gel                           2lei Spalat (+masaj capilar)         5lei Tunsul se executa pe par curat

                  
Frizerul din Regie tunde şi opt ore pe zi, în funcţie de programările pe care le are, un tuns durează în jur de jumătate de oră. "Tund doar băieţi, m-am axat doar pe o categorie. Prefer să o fac pe asta bine decât pe amândouă praf. Mai tund şi fete, dar doar la cereri "speciale", a mărturisit Ady.


El şi-a pornit afacerea tot ca un hobby: "am pus mâna pe foarfece, mi-am luat inima în dinţi şi aşa am început să tund. M-am experimentat pe zi ce trece şi am ajuns la un nivel la care oricine ar veni să se tundă ştiu că nu dau greş. Am şi un catalog cu frizuri din care clientul îşi alege ce i s-ar potrivi". Aşa a ajuns Adi frizerul din cămin la care se tund aproape toţi studenţii de aici, iar concurenţa nu a rezistat în faţa lui.
  
 În cămin studenţii îşi vând haine, calculatoare, telefoane, parfumuri, orice poate aduce bani

Sunt afaceri mici, dar studenţii reuşesc să le transforme în job-uri full-time care uneori ajung să le aducă un profit mai mare decât angajarea oficială. Micii întreprinzători se găsesc peste tot prin Regie, unii printează, alţii fac livrări la domiciliu pentru ceilalţi colegi sau îşi negociază chiar camerele de cămin.

Orice îi ajută pe studenţi să mai adauge un ban peste cei primiţi de la părinţi şi chiar "sistemele de copiat" au devenit o afacere profitabilă prin care se vinde atât tehnologia, cât şi inventivitatea.
Pentru 400-500 de euro pe an plătiţi pe o cameră din cămin, mulţi studenţi preferă să locuiască aici în timpul facultăţii şi să-şi câştige pâinea într-un mod plăcut din micile afaceri născute în camerele înghesuite din cămine.

image
image
image

CITEŞTE DESPRE DEPRAVAREA DIN CĂMINELE UNIVERSITĂŢII DE MEDICINĂ DIN TIMIŞOARA:

Psihiatrii au stabilit că ucigaşii de la Medicină aveau discernământ când şi-au tranşat victima
Portarul care a descoperit crima de la Medicină e disperat: a rămas fără job şi e îngropat în datorii 
Românii inventează bancuri despre Crima de la Medicină

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite