Studentii caministi fura filme pe banii ministerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La premierele filmelor nu veti intalni multi studenti caministi. Explicatia este simpla: in majoritatea campusurilor universitare infloreste schimbul ilegal de filme, muzica si alte creatii

La premierele filmelor nu veti intalni multi studenti caministi. Explicatia este simpla: in majoritatea campusurilor universitare infloreste schimbul ilegal de filme, muzica si alte creatii protejate prin drepturi de autor. Aceste campusuri sunt conectate la internet printr-o retea nationala, finantata anual din bugetul Ministerului Educatiei cu aproximativ 100 de miliarde de lei vechi. Pentru a mai diminua din amploarea fenomenului prin retelele proprii, Ministerul Educatiei vrea sa reduca mult viteza de download.
"Ultimele filme se vad in retea, nu la cinema"
Prin intermediul retelelor din camine, studentii isi fac cadou unul altuia mii de filme vechi sau noi, melodii, poze, jocuri, manuale in format electronic etc., in virtutea ideii ca "nu se face" sa tii un film bun numai pentru tine. Pentru a fi la curent cu cele mai noi aparitii, "piratii" si-au variat metodele de copiere: de la downloadul clasic de pe internet pana la filmarea in sala de cinema cu camera ascunsa a filmelor si postarea lor in retea. "Exista cateva mijloace de control al pirateriei. De exemplu, putem limita traficul de date sau putem intrerupe conexiunea la sesizarea autorilor productiilor", ne-a spus Eduard Andrei, director general RoEduNet, institutia care furnizeaza internet in unitatile de invatamant si cercetare.
In Regie, un film se va copia in 5 ore
Intr-o luna, studentii politehnisti bucuresteni vor trebui sa astepte cel putin 4-5 ore pentru a aduce un film in retea si asta pentru ca viteza de download va scadea pana la 32 kbps. Aceasta limitare exista deja in campusurile din Iasi. "Intentionam sa sistematizam reteaua din regie pentru a o putea controla mai usor. Va exista un switch principal la care se vor conecta toate caminele prin fibra optica", explica Eduard Andrei.
Studentimea se revolta
Administratorii de retea din camine sustin ca nu trebuie redusa viteza cu care merge internetul, pentru ca si asa au probleme atunci cand trebuie sa mai copieze cate un film. "RoEdu ne-a mai limitat viteza, iar in decembrie anul trecut, cand a pierdut PSD-ul alegerile, ne-au barat banda la jumatate si acum merge cu 30 de mega. Pentru un scop educativ, cum se specifica ca ne e oferit acest internet, recunosc ca nu e nevoie de atata banda. Dar noua ne convine, pentru ca un film se poate descarca in cateva minute, cand nu sunt alte probleme", spune Razvan, un administrator de retea din complexul Regie. Chiar daca internetul e gratis, studentii trebuie sa plateasca: "Ei trebuie sa dea cam 250 de mii pentru cabluri, switch-uri, iar cei care nu au avut net pana acum dau cu 50 de mii mai mult", adauga Razvan. "Pai eu mi-am sacrificat calculatorul si l-am facut server, trebuie sa ne scoatem banii intr-un fel, ca sa nu mai spun de timp si nervi consumati", se justifica el. Alex, administrator la caminul P25, e de alta parere: "Noi avem 151 de calculatoare in retea si nimeni nu s-a plans pana acum de calitatea internetului. Cei de la noi din camin pot sa descarce orice din reteaua interna, din Regie si din afara. Viteza e mare, e buna, dar nu ar trebui limitata, pentru ca poti sa descarci filme si in scop educativ. Spre exemplu, eu am 20 de giga de filme documentare", adauga Alex. "Cand montam netul, noi nu cerem nici un ban colegilor nostri, ei isi cumpara cablul si intr-un sfert de ora noi montam internetul. Oricum mi s-a acrit de tot sa mai fac asta", zice Alex. Studentii accepta sa plateasca banii pentru instalare: "Dau 200 de mii pentru infrastructura, ce sa fac, daca vreau sa am net. Oricum banii astia mi-i scot. Daca as fi mers la film in fiecare weekend.... E de o mie de ori mai avantajos netul din camin. Descarci superrepede si vezi cele mai noi filme la o samanta si o bere cu baietii", spune Vlad, student anul III la Politehnica.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite