Struguri daţi pe nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Struguri  daţi pe nimic
Struguri daţi pe nimic

Cultivatorii de viţă-de-vie din judeţul Vrancea spun că sunt nevoiţi să-şi vândă strugurii la preţuri derizorii, din cauza tarifului impus de marii procesatori: 45 de bani pe kilogram, faţă de 80 de bani cât era în urmă cu cinci ani.

Valentin Copaci, din comuna Jariştea, se ocupă de viticultură de două decenii, muncind pe cele aproape şapte hectare de vie moştenite din tată în fiu.

Viticultorul se plânge că, odată cu apariţia Legii Viei şi Vinului, în 2004, a pierdut tot profitul de 5.000 de lei la hectar pe care îl obţinea în fiecare an.

„Pieţe de desfacere nu avem. Nu ne putem vinde nici vinul, nici strugurii, decât dacă avem act de persoană fizică autorizată sau de persoană juridică. Oricum am face, tot la marii procesatori ajungem“, spune Copaci.

Bărbatul consideră necesară renunţarea la carnetul de viticultor, document prin care doar micii producători sunt impozitaţi cu 2% din valoarea strugurilor vânduţi.

„Noi, cultivatorii de viţă-de-vie, cerem accizarea băuturilor nedistilate, care ne fac concurenţă neloială. Îţi permiţi să vinzi la jumătate de preţ un vin făcut cu apă şi coloranţi, dar nu şi unul natural, pentru că investeşti mulţi bani în vie“, afirmă Copaci.

Podgorenii din judeţul Vrancea deţin 25.000 de hectare de viţă-de-vie nobilă, adică 10% din arealul viticol naţional. Peste 100.000 de oameni trăiesc, în Vrancea, din viticultură, dar tot mai mulţi ameninţă că îşi vor lăsa pământurile nelucrate.

În ultimii ani, peste 8.000 de hectare de viţă-de-vie au fost lăsate în paragină. Podgorenii vrânceni intenţionează să organizeze un miting de protest în Bucureşti la care vor participa aproape 1.000 de persoane. ;

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite