Străzi „americane“ în noroaie româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar şase artere dintre cele 141 ale oraşului Tăuţii Măgherăuş sunt asfaltate. Străzile sunt numerotate însă după modelul american. În oraş există chiar şi Strada 66, botezată la fel ca faimoasa Route 66 din Statele Unite ale Americii.

Situat la şase kilometri de municipiul Baia Mare, cu un număr de 7.100 de locuitori, Tăuţii Măgherăuş a fost ridicat la rangul de oraş în urmă cu doi ani. Dintre cele 141 de străzi ce împânzesc cele şapte cartiere, doar şase sunt asfaltate, pe porţiuni scurte.

„Avem 86 de kilometri de reţea stradală, plus drumurile judeţene. Şase străzi sunt parţial asfaltate, adică 24 de kilometri“ spune Anton Ardelean, primarul oraşului Tăuţii Măgherăuş.

Arterele, care înainte aveau denumiri populare, au fost rebotezate la începutul anului. Primarul Anton Ardelean spune că s-a inspirat după modelul din Statele Unite ale Americii.

Legendarul drum Route 66, despre care edilul a aflat din filme, denumit şi „coloana vertebrală“ a Americii, întrucât uneşte Chicago, pe Coasta de Est, cu Los Angeles, pe Coasta de Vest, are un corespondent în oraşul maramureşean.

Edilul a botezat artera care leagă Drumul European 58 de Aeroportul Internaţional din Baia Mare cu numele Strada 66. Aceasta este una dintre puţinele străzi asfaltate din oraş. Ardelean este de nouă ani edilul oraşului.

„Când am ocupat scaunul de primar, oraşul nu avea deloc infrastructură, adică zero canalizare, telefonul era încă la manivelă, gaz nu era, apă nici atât“, povesteşte primarul. Ardelean explică cum a ales strategia construirii drumurilor şi a reţelelor de canalizare:

„Am început din amonte spre aval, deoarece era absurd să asfaltez prima dată şi apoi să distrug tot ce am făcut pentru viitoarele lucrări de canalizare şi apă.

Majoritatea localnicilor sunt însă nemulţumiţi de lucrările efectuate. „Suntem oraş, dar cu drumuri de ţară şi cu numere de America. Au transformat Tăuţiul în oraş tocmai pentru a jupui oamenii de bani. Plătim impozite de oraş, dar noi nu îndeplinim condiţiile necesare pentru a funcţiona ca un oraş”, afirmă Carol Jelenszki, un pensionar de 64 de ani din cartierul Băiţa.

Lucrări blocate

Primăria a obţinut, în urmă cu trei ani, 32 de milioane de euro pentru lucrările de canalizare şi asfaltare a oraşului, în urma unei finanţări a Ministerului Mediului.

„Au fost cheltuiţi aproximativ 30% din bani, însă lucrări în oraş nu s-au făcut nici măcar de 10% din sumă“, a spus Pompiliu Ispăşoiu, unul dintre consilierii locali. În acest moment, lucrările sunt blocate, întrucât primăria este în proces cu firma care a câştigat licitaţia pentru lucrările de canalizare.

image

Suntem oraş, dar cu drumuri de ţară şi cu numere de America. Plătim impozite de oraş, dar noi nu îndeplinim condiţiile necesare pentru a funcţiona ca un oraş.

image


Carol Jelenszki
localnic

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite