Cei mai frumoşi cai s-au întrecut la Straja

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de ortaci au urcat, ieri, în staţiunea  Straja, pentru a lua parte la tradiţionala întrecere cu cai a momârlanilor, care are loc în fiecare an, de Sânziene.Gospodarii momârlani, tineri şi bătrâni, au venit pe munte special pentru a se făli cu „animalele de povară“ şi să le arate celor care urmăresc întrecerea, ce calităţi au bidiviii. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Fiecare momârlan care se respectă are în gospodărie cel puţin un cal, iar bunăstarea lui este reflectată de animal: cu cât acesta este mai arătos şi mai puternic, cu atât proprietarul lui este mai avut.

Şi ieri a fost momentul perfect pentru a scoate în evidenţă aceste calităţi. Din păcate, unii localnici au ignorat straiul popular şi au putut participa la concurs.

„Au venit foarte mulţi concurenţi, dar o parte nu au fost lăsaţi să participe deoarece nu aveau port popular aşa cum cere tradiţia. Momârlanii care participă nu concep să vină fără costum popular”, a declarat primarul din Lupeni, Cornel Resmeriţă, unul dintre organizatorii nedeii.

În galop până în vârful munţilor

Conform tradiţiei, animalele de tracţiune au fost supuse unor probe extrem de dificile. Ştiind ce-i aşteaptă, momârlanii şi-au pregătit din timp animalele.

„Am venit cu el în fiecare zi să se obişnuiască cu urcatul. Aseară (marţi seară, n.r.) l-am ţesălat, l-am potcovit, i-am făcut o frecţie la picioare să nu-l doară muşchii şi acum e gata de concurs. Dacă-ţi place animalul, faci toate astea aproape zilnic, nu numai când e sărbătoare. Este un animal frumos”, a spus Neculai, un tânăr de 19 ani, care anul trecut a reuşit să obţină locul trei cu iapa sa, Stela.

Pentru întreţinerea fiecărui animal, momârlanii scot în medie cel puţin 5000 de lei anual, şi spun că nu pot renunţa la animale deoarece fac parte din tradiţia lor. „Nu e greu să ţii un animal dacă îl iubeşti. Trebuie să te ocupi puţin de el dar merită. Este costisitor, dar dacă-ţi place…”, a spus şi Constantin Vrabie, un alt participant de doar 17 ani.

La concurs au participat 20 de concurenţi. Cu toţii şi-au strunit caii pe un traseu de circa cinci kilometri, care pornit de la baza staţiunii şi a urcat până la Crucea din Straja, la o altitudine de circa 1500 de metri.

„Este foarte greu traseul, doar urcare. Aşa se vede de ce este în stare animalul”, a spus Florin, unul dintre concurenţi. În final, toţi au primit premii, indiferent pe ce loc s-au clasat.

În staţiunea de lângă municipiul Lupeni au ajuns şi câţiva austrieci care au ţinut să vadă întrecerea tradiţională a momârlanilor, dar şi să participe la petrecerea câmpenească care a urmat. Au avut parte de vreme însorită şi au fost întâmpinaţi cu muzică populară şi mititei, iar berea a curs din belşug.

image

Aseară (marţi seară, n.r.) l-am ţesălat, l-am potcovit, i-am făcut o frecţie la picioare să nu-l doară muşchii şi acum e gata de concurs.

image


Neculai
concurent

Flori de Sânziene vândute în faţa bisericilor

Lăcaşurile de cult din Târgu-Jiu au fost pline, ieri, de credincioşi. Bătrânele şi-au făcut apariţia în faţa bisericilor cu braţele pline de flori de Sânziene şi ierburi tămăduitoare, pe care le-au vândut cu un leu buchetul.

La biserica Sfinţii Constantin şi Elena, zeci de bătrânii, au vândut flori credincioşilor care au participat la slujbă. Drăgaica, aşa cum mai este numită, dacă este culeasă astăzi, are puteri miraculoase. Din bătrâni se ştie că acestea  sunt bune pentru leac şi alungă necazurile. Silvia Stoenescu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite