Staţiunea Soveja, un cătun părăsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situată la 80 de km de municipiul Focşani, staţiunea Soveja, în trecut „Perla Vrancei“, a devenit o ruină! Autorităţile locale promit de ani de zile reabilitarea localităţii care, în urmă cu două decenii, era plină de turişti. Acum, zona seamănă mai degrabă cu un cătun părăsit şi nu mai atrage pe nimeni.

Când intri în staţiunea din inima Carpaţilor de Curbură, te întâmpină restaurantul tipic zonei de munte şi uiţi de gropile care te-au chinuit pe drum. Buruienile înalte şi lacătul ruginit de la uşă îţi dau însă semne că vremurile în care locul era plin de turişti au trecut de mult.

Puţin mai departe, în inima staţiunii, se află Zboina, pe vremuri hotelul cu cele mai moderne dotări din regiune: sală de tratamente, bar, restaurant, bowling, terenuri de tenis etc. Acum, acolo este o imensă ruină, năpădită de buruieni şi bântuită de câini vagabonzi, la fel ca şi hotelul Mioriţa care a fost devastat de oamenii fără locuinţe.

Cel mai ozonat aer

„Înainte de anii 1990, Institutul Francez de Cercetare a Calităţii Aerului a emis un certificat prin ce atesta că Soveja are cel mai ozonat aer dintre toate staţiunile din Europa", spune administratorul staţiunii, Neculai Ciolan. Localnica Lenuţa Joian are 80 de ani şi până acum câţiva ani trăia din închirierea camerelor la turişti.

„Înainte aveam mereu turişti, făceam bani. Acum s-a distrus tot. Niciun turist nu vine măcar să întrebe de staţiune", ne-a spus tanti Lenuţa. Soveja şi-a închis oficial porţile în 2006, din cauza drumului impracticabil. Conform poliţiştilor, şoseaua era „presărată" cu 2.000 de gropi. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite