Sporurile obţinute în instanţă de magistraţi depăşesc cu 21% bugetul ministerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sporurile obţinute în instanţă de magistraţi depăşesc cu 21% bugetul ministerului
Sporurile obţinute în instanţă de magistraţi depăşesc cu 21% bugetul ministerului

Sporurile magistraţilor şi personalului auxiliar, recunoscute în instanţă şi neplătite încă, în valoare de aproximativ 270 milioane de euro, depăşesc cu 21% cheltuielile salariale ale Ministerului Justiţiei pentru 2009.

Potrivit estimărilor Minsterului Justiţiei (MJ), mai sunt de plătit aproximativ 1,12 miliarde de lei (270 milioane de euro) pentru a stinge datoriile la zi. Această sumă reprezintă în jur de 57% din bugetul total şi 121% din cheltuielile salariale ale ministerului pentru întregul an 2009, se arată în comunicatul trimis de MJ.

În perioada 2006 – 2008 a fost plătită suma de aproximativ 616.773.811 lei (155.760.877 euro) pentru hotărâri judecătoreşti care recunosc drepturi salariale magistraţilor şi personalului auxiliar. Aproximativ 90% din personalul din sistemul judiciar, reprezentat de magistraţi şi personal auxiliar, a obţinut acordarea sau recunoaşterea unor dreptul salariale prin hotărâri judecătoreşti executorii şi definitive.

"Valul de litigii a atins punctul maxim în perioada 2007-2008, obiectul acestor procese fiind, în special, acordarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%", arată MJ, în comunicat.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, astăzi, după şedinţa coaliţiei, că Guvernul îşi menţine angajamentul de a achita sporurile restante ale magistraţilor în limita sumelor disponibile la buget, dar nu a putut preciza când anume vor fi deblocaţi aceşti bani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite