Specializările economice căutate pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de cibernetică, administraţia afacerilor în germană sau franceză şi contabilitate au cele mai mari şanse de angajare. Aceste specializări nu sunt însă foarte populare printre studenţi.Unii experţi în resurse umane afirmă că tinerii care urmează învăţământul economic ar trebui să ţină cont şi de meseriile pentru care angajatorii caută specialişti.

Cele mai solicitate specia­lizări de la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti au fost anul trecut finanţe-bănci (5,76 candidaţi pe locurile bugetare), administrarea afacerilor în limba engleză (5,35 candidaţi pe loc), marketing (4,49 candidaţi), relaţii economice internaţionale (4,30 candidaţi) şi administraţia publică (4,28 candidaţi), potrivit datelor furnizate de instituţia de învăţământ.

Unii experţi în resurse umane spun însă că, în contextul crizei economice şi financiare actuale, cel mai uşor îşi vor găsi de lucru absolvenţii de cibernetică, administrarea afacerilor, specia­litate urmată în franceză şi germană şi contabilitate.

Angajări blocate în domeniul bancar

Aceste specializări nu sunt însă foarte populare printre studenţi. Anul trecut la profilul cibernetică din cadrul ASE-ului au fost 1,95 de candidaţi pe un loc, la contabilitate au fost 1,2 candidaţi, iar la adminisitraţia afacerilor în germană sau franceză – 1,8 candidaţi.  

Specialiştii HR susţin că, în aceste domenii, sunt mai multe oferte de lucru, căutarea fiind aproape permanentă, cu atât mai mult cu cât sunt dublate şi de cunoaşterea avansată a unei limbi străine.

„Un aspect  interesant e că anul acesta, spre exemplu, sistemul bancar este într-o stagnare puternică, din cauza situaţiei economice actuale, astfel încât angajări nu se mai fac aproape deloc pe posturi de entry-level“, a declarat, pentru „Adevărul“, Mihai Manole, Executive manager Perform HR România.

Nici în specializări precum marketing nu sunt prea multe oferte de muncă. „Probabil că după traversarea perioadei de criză economică, aceste specializări vor fi din nou căutate pe piaţa muncii“, a explicat Manole. 

Liceenii, insuficient informaţi

Specialistul în relaţii publice al site-ului de recrutare Mojob.ro, Alexandra Dumitru, apreciază că liceenii nu sunt suficient de informaţi cu privire la situaţia de pe piaţa muncii de la an la an sau ce domenii duc lipsă de absolvenţi şi de specialişti.

Cancelarul ASE, Răzvan Zaharia, a declarat, pentru „Adevărul“, că instituţia de învăţământ superior a realizat nişte studii în anii trecuţi, din care a reieşit faptul că există o discrepanţă între ceea ce vor studenţii şi ceea ce pretind angajatorii. „Noi ne dorim ca toate specializările ASE să fie solicitate. Este interesul angajatorilor să-i informeze pe tineri care sunt domeniile cele mai căutate pe piaţa muncii“, a spus reprezentantul ASE.

Cele mai puţin dorite specializări au fost anul trecut Economia, cu doar 0,6 candidaţi pe loc la buget şi Economia Mediului cu 0,3.  „Estimăm că şi în următorii ani numărul de candidaţi la aceste facultăţi se va menţine la un nivel redus, din cauza inflaţiei de specialişti în anumite domenii, iar de aici dificultatea găsirii unui loc de muncă în contextul unei cereri foarte mari şi a unei oferte mai mici“, a adăugat Alexandra Dumitru.

De asemenea, specializările respective includ cursuri de economie generală sau de contabilitate, ceea ce înseamnă că sunt abolvenţi care vor putea dobândi aceste cunoştinte şi în cadrul altor facultăţi care le pot oferi mai multe şanse pentru dezvoltarea profesională ulterioră.

image

Este interesul angajatorilor însă să-i informeze pe tineri care sunt domeniile cele mai căutate pe piaţa muncii.

image


Răzvan Zaharia
cancelar ASE

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite