Specializări cu priză la absolvenţii de facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specializări cu priză  la absolvenţii de facultate
Specializări cu priză la absolvenţii de facultate

Cei mai mulţi dintre tineri vor să-şi continue studiile masterale în management şi în comunicare. Piaţa muncii orientează tinerii în alegerea masteratului. Marketingul, psihologia şi calculatoarele sunt şi ele în topul preferinţelor absolvenţilor de facultate.

La Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca specializările cu cea mai mare căutare anul trecut au fost Managementul Dezvoltării Afacerilor, Managementul Resurselor Umane, Administrarea afacerilor în turism, comerţ şi servicii, Kinetoterapie şi Publicitate.

Directorul Institutului de Studii Masterale din cadrul universităţii, Benedek József, a declarat că masteratele din domeniul economic au fost cele mai solicitate, întrucât tinerii s-au orientat în funcţie de piaţa muncii.

 În topul preferinţelor masteranzilor de anul trecut s-a aflat şi Psihologia. Anul acesta, la „Babeş-Bolyai“, taxa de şcolarizare variază între 2.000 şi 3.000 de lei, iar admiterea va avea loc între 7 şi 16 septembrie. 

Mulţi vor la comunicare

Alte programe de masterat cu priză la candidaţii de anul trecut au fost Comunicarea şi Jurnalismul. La Universitatea din Bucureşti, spre exemplu, printre cele mai râvnite masterate preBologna (1,5 ani de studiu) au fost cele din cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării cu 4,8 candidaţi pe un loc, cele de la Facultatea de Drept cu 3,65 de candidaţi pe loc şi de la Facultatea de Psihologie cu 3,42 pe loc.

„Am ales Jurnalismul, fiindcă asta mi-am propus să fac de mică. Intenţionez să lucrez la un ziar cât de curând”, a explicat Ioana, masterand în anul al II-lea.

Potrivit biroului de presă al instituţiei de învăţământ, în ceea ce priveşte masteratele în sistemul Bologna (doi an de studiu), cel mai mare succes l-au avut specializările din cadrul Facultăţii de Psihologie. Universitatea din Bucureşti organizează înscrierea în perioada 8-13 septembrie, iar examenele vor avea loc în intervalul 16-18 septembrie. Taxa anuală de şcolarizare este de 2.500 de lei.

Politehniştii preferă telecomunicaţiile

Universitatea Politehnică din Bucureşti organizează admitere în acest an la cele 164 de masterate în sistem Bologna şi la cele aproximativ 100 preBologna. „Este prima dată când organizăm masterate de tip Bologna, adică pentru absolvenţii de patru ani de facultate, nu de cinci“, a explicat, pentru „Adevărul“, Corneliu Burileanu, prorectorul Universităţii Politehnica din Capitală.

Anul trecut, cei mai mulţi studenţi s-au înghesuit la Telecomunicaţii şi la masteratele în domeniul calculatoarelor. De asemenea, un alt masterat pe placul absolvenţilor de facultate a fost Protecţia Mediului.

Înscrierile din acest an vor avea loc în perioada 1-11 septembrie, iar concursul de admitere este programat între 14 şi 18 septembrie. Taxa de studiu anuală este între 3.000 şi 5.000 de lei.

Topul masteratelor în vara lui 2009

Masterat de aprofundare ASE

- Comunicare în afaceri
- Managementul marketingului
- Managementul afacerilor internaţionale
- Geopolitică şi relaţii economice internaţionale
- Finanţe corporative

Masterate complementare ASE

- Contabilitate, control şi expertiză
- Managementul afacerilor
- Administrarea afacerilor cu predare în română şi engleză
- Management şi marketing în turism
- Audit financiar şi consiliere

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi

- Administrarea Afacerilor
- Management
- Asistenţă Socială
- Relaţii publice şi Publicitate
- Marketing Politic şi comunicare

Universitatea de Vest din Timişoara

- Finanţe şi strategii financiare ale companiilor
- Administrare fiscală
- Managementul resurselor umane
- Marketing şi managementul vânzărilor
- Mass-media şi relaţii publice

Locuri în sesiunea a doua

Dacă unele universităţi vor organiza prima sesiune de admitere în această toamnă, altele se pregătesc pentru cea de-a doua. Astfel de exemple sunt Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara, care au avut sesiunea de admitere în luna iulie.

 La ASE au rămas numai locuri cu taxă, mai exact 166 la cinci masterate de aprofundare şi 226 locuri la şase masteratele complementare (pentru absolvenţii programelor de licenţă din alt domeniu). Admiterea are loc în intervalul 14-18 septembrie. Taxa anuală de şcolarizare este de 3.600 de lei pentru anul I şi 3.000 de lei pentru anul al II-lea.

La Iaşi au rămas doar locuri la ID

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cele mai căutate specializări, în sesiunea din vară, au fost Administrarea afacerilor şi Managementul. „Am dat la Afaceri Internaţionale pentru că sună bine. Am auzit că pot să lucrez şi în UE dacă am făcut masterul în direcţia asta”, afirmă Roxana, una dintre candidate.

Pentru sesiunea din toamnă, care se va desfăşura în perioada 7-15 septembrie, au mai rămas locuri doar la specializările învăţământ la distanţă (ID), la programele a patru facultăţi: Psihologie şi ştiinţele educaţiei, Filosofie şi ştiinţe politice, Economie şi Afaceri internaţionale.

Universitatea de Vest din Timişoara scoate la bătaie în toamnă numai locuri la programele de masterat de la Facultăţile de Muzică, şi Geografie-Chimie-Biologie. Potrivit rectorului Ioan Talpoş, la muzică au mai rămas şase locuri finanţate de la buget, iar la Chimie şi Biologie- 12. Admiterea are loc între 21 şi 28 septembrie. ; (A contribuit Paula Scânteianu- Iaşi).  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite