Specialiştii în drepturile omului, căutaţi pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a acoperi cererea, facultăţile de Drept au creat masterate şi doctorate în această specializare Chiar dacă studiază în facultate şi dreptul mediului, şi Drepturile omului, foarte

Pentru a acoperi cererea, facultăţile de Drept au creat masterate şi doctorate în această specializare

Chiar dacă studiază în facultate şi dreptul mediului, şi Drepturile omului, foarte puţini licenţiaţi în ştiinţe juridice ajung să practice aceste specializări. Cei mai mulţi optează tot pentru cele clasice precum civilul, penalul şi comercialul, chiar dacă piaţa este suprasaturată. O specializare în drepturile omului este cea mai sigură cale către instituţiile europene de profil.

Cea mai tânără şi mai modernă ramură de drept şi disciplină ştiinţifică juridică, dreptul mediului s-a afirmat începând cu anii 1970 în Occident şi după 1990 şi în România. Specializarea în dreptul mediului acţionează în mai multe domenii.

"Absolvenţii pot deveni jurişti ecologi pe probleme de drept intern sau de drept comunitar - mai ales că 40% din reglementările UE se referă la protecţia mediului, precum şi specialişti de drept internaţional al mediului", precizează prof. univ. dr. Mircea Duţu, rectorul Universităţii Ecologice din Bucureşti.

El aminteşte că s-au creat masterate şi doctorate în această specializare de drept. "Mai mult, unele ţări au optat chiar pentru instanţe şi Parchete specializate în probleme de mediu - SUA, Spania, Danemarca, Suedia. În aceste ţări, fiecare întreprindere importantă este obligată de legislaţii sau de realităţi să recurgă la serviciile consultantului ecojurist.

Şi marile cabinete de avocatură - precum cel condus de fostul vicepreşedinte al SUA Al Gore, de exemplu, s-au specializat în dreptul mediului, oferind consultaţii de calitate", subliniază rectorul de la Universitatea Ecologică.

Viitorii experţi din domeniu vor trebui să ştie să lucreze cu instrumentele administrative - avize, autorizaţii şi economico-fiscale de protecţie a mediului, la prevenirea şi combaterea poluărilor, la conservarea naturii şi la gestionarea riscurilor de mediu.

Drepturile omului, cale sigură spre Europa

Viitorii jurişti specializaţi în drepturile omului sunt aşteptaţi cu braţele deschise nu doar în România, ci şi în instituţiile europene de profil. "Această specializare este o cale foarte sigură pentru un post la Consiliul Europei, şi chiar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Suntem în continuare pe locul II la CEDO, ca număr de plângeri, şi de aceea este nevoie de specialişti români la această instanţă europeană", dă asigurări directorul executiv al Asociaţiei pentru Apărarea drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), avocatul Diana-Olivia Hatneanu.

Dar, până în Europa, absolvenţii de drept care deţin şi această specializare vor avea destul de lucru şi în ţară. "Lipsa experţilor în domeniu, în aparatul guvernamental şi în instanţe, face ca foarte multe litigii să ajungă la CEDO. Judecătorii ar trebui să fie primii care aplică Convenţia Europeană, dar cursurile de la Institutul Naţional al Magistraturii sunt deficiente din acest punct de vedere.

Nici avocaţii specializaţi în drepturile omului nu sunt prea mulţi, pentru că multe plângeri care ajung la sediul instanţei europene din Strasbourg sunt inadmisibile sau radiate de pe rol din cauza neînţelegerii legislaţiei în domeniu de către apărătorii celor care le solicită", atrage atenţia directorul APADOR-CH.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite