Şpaga pentru aviară, cheltuită la supermarket

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director general al Agenţiei de Sănătate Publică Mihaela Hâncu a cheltuit o parte din mita primită pentru atribuirea contractelor de dezinfecţie a virusului aviar pe cumpărături la supermarketul Carrefour. DNA a controlat toate transferurile bancare făcute de funcţionarii statului care au atribuit contractele de dezinfecţie firmei ieşene Lumi SRL - controlate de omul de afaceri Tonel Ursachi.

Cele mai mari sume, 55.400 de lei,  le-a încasat, prin virament bancar, Victor Butean - şeful Direcţiei Sanitar-Veterinate din Ministerul Transporturilor. Mihaela Hâncu a primit o sumă mai mică, 12.050 de lei, iar o parte din bani, 1.050 de lei, i-au fost daţi chiar de colegul său Victor Butean. Procurorii DNA au trimis în judecată 14 persoane implicate în atribuirea ilegală a mai multor contracte de dezinfecţie, prejudiciul adus statului - SNCFR şi CNADNR - fiind de 5,8 milioane de euro.

Concluzie: „Capra e un animal ierbivor"

Anchetatorii susţin că Lumi SRL a avut un profit de aproximativ  6 milioane de euro, deşi toate lucrările le-a subcontractat. Pentru a spăla aceşti bani, proveniţi din afaceri cu statul, Tonel Ursachi a înfiinţat societatea Agrozoovet. Lumi SRL a virat către Agrozoovet suma de 3 milioane de lei, în schimbul unor rapoarte ştiinţifice de cercetare şi consultanţă în vederea construirii unei ferme de capre. Concluziile acestora au atras atenţia procurorilor DNA: „Capra este un animal ierbivor care paşte iarbă" sau „Calul este un patruped care aleargă, dar poate fi folosit şi la tracţiune". Aceste rapoarte ştiinţifice, susţine DNA, care au aproximativ 200 de file, sunt în mare parte copiate de pe internet.

Expertul olandez, ignorat

Directorii Victor Butean şi Mihaela Hâncu au ignorat în timpul şedinţelor Comandamentului Antiepizootic Central, din perioada 18-20 octombrie 2005, concluziile expertului olandez Harm Kiezebrink. În timpul acestor şedinţe,  specialiştii DSV Tulcea confirmau finalizarea dezinfecţiei în localităţile Ceamurlia de Jos şi Maliuc. În urma acestui raport, olandezul a arătat că: „Diseminarea virusului prin fermele comerciale reprezintă un risc minim", „presiunea momentan nu este atât de mare", „nu există motive de panică, în plan general totul este sub control", „măsurile luate deja sunt corecte".

Prezenţi la aceste şedinţe, cei doi directori „nu aveau niciun interes să-şi însuşească aceste concluzii şi nici să le popularizeze în minister", susţine DNA. Motivul: la 17 octombrie 2005, SN-CFR  a contractat către Lumi SRL servicii de dezinfecţii, iar la 19 octombrie 2005, acelaşi lucru l-a făcut şi CNADNR. Rând pe rând, au fost stinse toate focarele de infecţie de la Periprava - 9 decembrie 2005, Agighiol - 17 decembrie 2005 şi Caraorman- 25 decembrie 2005.

6 milioane de euro este profitul înregistrat de Lumi SRL în urma obţinerii contractelor de dezinfecţie contra virusului aviar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite