Soţii şi părinţii aflaţi în întreţinere nu mai beneficiază de asigurare de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă ca soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, să nu mai beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate fără plata contribuţiilor.

Potrivit ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Legii privind reforma în domeniul sănătăţii, pensionarii cu venituri mai mari de 740 lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să achite, începând cu 1 ianuarie 2011, contribuţii de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate. De asemenea, actul normativ elimină persoanele aflate în întreţinerea unei persoane asigurate, fără venituri proprii, din categoriile de persoane care beneficiază de calitatea de asigurat fără plata contribuţiei.

Statul estimează că va încasa astfel contribuţii suplimentare 1,4 miliarde lei anual. Prin această ordonanţă, 937.000 de persoane nu vor mai avea, de la 1 ianuarie 2011, calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate, transmite Mediafax.

"Pentru cele aproximativ 937.000 de persoane (soţ, soţie şi părinţi fără venituri proprii) care se află în întreţinerea unei persoane asigurate va trebui să fie achitată contribuţia la asigurările de sănătate, pentru a fi consideraţi asiguraţi", se specifică în ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii privind reforma în domeniul sănătăţii.

În cazul pensionarilor cu pensii mai mari de 740 de lei, contribuţia de 5,5% la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate se va aplica întregii sume, iar numărul contribuabililor incluşi astfel în baza de impozitare va fi de două milioane persoane, a declarat  ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite